DANAS SVE PORODICE OBAVEZNO MORAJU DA IZGOVORE OVU MOLITVU: Mnogima će se OSTVARITI najveća životna želja!

Ovaj praznik donosi dobre vesti parovima koji žele decu!

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor Svetog Arhangela Gavrila, što predstavlja važan verski praznik sa dubokim duhovnim značenjem za vernike. Praznik se obeležava dvaput u godini – 8. aprila i 26. jula, kao letnji Aranđelovdan. Arhanđel Gavrilo, poznat i kao Gabrijel, Gavril i Džibril, ima poseban značaj kao glasnik Božiji, koji saopštava ljudima odluke Gospoda.

U Jevanđelju po Luki, on se javlja Zahariju i Devici Mariji i predviđa rođenje Jovana Krstitelja i Hrista, a mnoge hrišćanske tradicije ga poštuju kao sveca.

Sveti Gavrilo u srpskom narodu

Sveti Gavrilo veoma je poštovan u srpskom narodu, što je vidljivo i kroz kulturne izraze kao što je njegovo prikazivanje kao Belog anđela na čuvenoj fresci manastira Mileševa. Interesantno je da je ova slika poslata u svemir kao simbol pozdrava drugim rasama u vasioni, univerzalni znak mira, ljubavi i radosti. Takođe, u srpskom narodu se veruje da je Sveti Gavrilo zaštitnik od vremenskih nepogoda, kako za ljude, tako i za stoku.

Običaji i verovanja

Na dan Sabora Svetog Arhangela Gavrila, postoje razni običaji i verovanja. Na primer, devojke se uzdržavaju od izvođenja ručnih radova poput šivenja i pletenja, a smatra se da je ovo najbolje vreme za započinjanje novih početaka. Takođe, parovi koji teže da imaju decu, mole se Svetom Gavrilu, verujući da on donosi dobre vesti.

U nekim krajevima, arhanđela Gavrila slave čobani i nazivaju ga volujskim svetcom. Takođe, od dana Sabora Svetog Arhangela Gavrila pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period poznat kao Gorešnjaci, koji predstavlja najtoplije dane u toku godine, obeležene velikim vrućinama.

Sabor Svetog Arhangela Gavrila je praznik posvećen dobroti i davanju, podsećajući vernike da se sete svojih bližnjih, kao i onih koji imaju manje nego oni. Ovaj praznik ima posebno mesto u srcima vernika i predstavlja vreme posvećeno duhovnosti, molitvi i zajedništvu.

Molitva Sv. Arhangelu Gavrilu

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj D‌jevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj D‌jevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare