POSNA TRPEZA ZA VELIKI PETAK: Ovo su naši predlozi za preukusna jela na vodi!

Veruje se da taj dan ne treba koristiti nož i viljišku, niti soliti jelo jer se tako „sipa so na Hristove rane“.

Veliki petak dan velike tuge u hrićanskom svetu. Na ovaj dan na Golgoti je razapet Isus Hrist. Tog dana se ne čuju crkvena zvona, ništa se ne radi u kući i u polju, a dan treba provesti u tihovanju i molitvi.

Prema crkvenom tipiku Veliki petak je dan strogog posta kada se ništa ne jede od svitanja do sumraka. Vernici s druge strane, ako nisu u stanju da se pridržavaju ovog pravila, ili su stari i bolesni tog dana poste na vodi. 

Nemojte soliti

Na trpezi za Veliki petak bi trebalo da se nađe isključivo hrana spremljena na vodi – bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, hleb, med i bareni pirinač.

Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice kao što su krekeri, štapići, čips, ali svi oni sadrže margarin, pa ih treba izbegavati ovog dana. Nisu poželjni ni ratluk ili žele bombone, jer sadrže želatin.

U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem. Po pravoslavnim kanonima, ovakva vrsta posta nije prikladna dva dana pred Vaskrs.

Posebno ne bi trebalo koristiti viljušku i nož prilikom jela, niti valja soliti hranu. Po predanju, onaj ko soli hranu na Veliki petak dodatno „sipa so na Isusove rane“. 

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare