Hitno! Svet na ivici ambisa: Imenovan uslov za intervenciju Irana, čeka se Putinov znak 

Dalji razvoj događaja na Bliskom istoku u velikoj meri zavisi od odluke Kremlja. Ako Moskva da zeleno svetlo, situacija će se veoma oštro okrenuti.

Trenutno stanje na Bliskom istoku je s pravom alarmantno. Sukob dva naroda koji traje dugi niz godina stvara realnu pretnju izbijanja rata punih razmera na Bliskom istoku.

Intenzitet strasti je toliki da u pojedinim arapskim zemljama vlasti mogu samo silom da obuzdaju nasilne impulse lokalnog stanovništva koje poziva na punu podršku svojoj braći po veri.

Jedini izuzeci u ovom slučaju su Iran i delimično Turska. Ne, stanovništvo ovih država takođe jasno stavlja do znanja na čijoj je strani. Samo što se zvanična Ankara, iako ne sasvim otvoreno, gleda sa iste tačke gledišta.

A Teheran otvoreno izjavljuje svoje simpatije prema palestinskom narodu. Neki stručnjaci su čak verovali da će iranska vojska da pritekne u pomoć. Kako je bivši izraelski premijer Ehud Olmert primetio u intervjuu za The Telegraph, Islamska Republika će preduzeti takav korak „samo ako Putin to dozvoli“. Ovaj scenario je malo verovatan u bliskoj budućnosti.

– Iran se neće usuditi da lansira rakete dugog dometa, na primer, prema Izraelu, bar bez neke vrste prećutnog odobrenja Rusije. Sumnjam da će Putin to dozvoliti – rekao je političar.

Trenutno se zaista sve tako oblikuje da Moskva neće stvarati još veću eskalaciju na Bliskom istoku. Sa druge strane, razne pretnje Rusiji su sve više su počele da stižu iz Izraela, uključujući i na zvaničnom nivou.

A to bi na kraju moglo da ima značajan uticaj na poziciju ruskog rukovodstva. Osim toga, ne treba zaboraviti da Iran ne prihvata ultimatume i nije mu potrebna dozvola. On će se ponašati kako mu odgovara. Dakle, svašta se može desiti u regionu.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare