Putin je stavio tačku! Pregovori će biti po ruskim uslovima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je to juče na pregovorima sa beloruskim kolegom u Sočiju, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će „Rusija i Ukrajina morati da zaplešu ovaj tango“.

– Što se tiče Amerikanaca, oni sami ne znaju da plešu ovaj tango. Naravno, ovo je neverovatna muzika i lepi pokreti, ali Sjedinjene Države pokušavaju sve da reše sa pozicije sile – uz pomoć ekonomskih sankcija, finansijskih ograničenja i pretnje upotrebom vojne sile. Oni pokušavaju da nauče nekoga, ali sami ne znaju kako to da urade ili ne žele – rekao je Putin.

On je još jednom ponovio da Rusija ne odbija pregovore, ali je jasno stavio do znanja da će se oni odvijati pod ruskim uslovima.

Lukašenko je podržao Putina.

– Tri runde pregovora održane su u Belorusiji, zatim u Istanbulu, a onda su Blinken i Ostin dali Zelenskom komandu, i on je zabranio pregovore. Činjenice su na stolu. Činjenice su jasne. Dakle, zašto kriviti nekog drugog – rekao je beloruski predsednik.

Putin se složio da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poništi ukaz, kojim je sebi zabranio pregovore sa Rusijom.

Bivši poslanik Vrhovne rade Oleg Carev veruje, da će SAD uskoro primorati Zelenskog na pregovore.

– Već sam pisao da je Blinken odleteo u Kijev da prenese stav Bele kuće – vreme je za početak pregovora. Bez obzira na stvarnu reakciju Zelenskog i njegovog tima, Blinken prenosi svetu stav o spremnosti Kijeva za pregovore.

Važno je da je Blinken ovo prvi rekao, ne ostavljajući Kijevu druge opcije. S tim u vezi, u Ukrajini vlada žalosna tišina. Oni pokušavaju da se pretvaraju da je Blinken mislio na pregovore pod uslovima Kijeva, „prema formuli Zelenskog“ – i pod uslovima povlačenja ruskih trupa iz novih regiona.

Međutim, ova verzija je previše suprotna stvarnosti. Rusija ne planira da povlači trupe, a Blinken kaže da je Ukrajina spremna da pregovara. Urušava se verzija da ukrajinska vlast hrani stanovništvo. Među ukrajinskim propagandistima vlada šok i žalost“, naveo je Carev na svom blogu.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare