„SVAKI BOL MAJKE OSEĆA I DETE KOJE ONA DOJI!“ Problemi sa kičmom porodilja sve učestaliji – Fizioterapeut Trišović savetuje kako da se rešite nelagodnosti 

Sve veći broj porođenih žena susreće se sa bolovima u gornjem torakalnom delu kičme, a o njegovom nastanku, lečenju, kao i prevenciji za Informer.rs govori fizioterapeut Milomir Trišović

Tokom trudnoće žene se suočavaju sa mnogim fizičkim neprijatnostima poput bolova u kičmi, kukovima, preponama, kao i nogama nadajući se da će nakon porođaja svi bolovi nestati. Nažalost, veliki broj porodilja oseća bol u leđima, koji je paralelan sa grudima, tačnije u gornjem toraksu.

Fizioterapeut Milomir Trišović govori za naš portal o uzroku takvog bola, kao i načinu na koji se on širi na ostatak tela. 

– Iz više razloga se stvara bol u gornjem delu toraksa. Svaka žena tokom trudnoće se ugoji 10 do 15 kilograma, uključujući u kilažu i plod koji nosi, usled čega dolazi do istezanja mišića u tom delu kičme. Kada dođe do porođaja, i beba izađe iz stomaka, ti mišići ostaju opušteni. Svi mišići u našem telu su povezani, samim tim kada žena doji, napomenuta mišićna grupa biva preko rebara istegnuta i rezultat toga je probadajući bol u predelu torakalne kičme. Često bol u torakalnom delu kičme može da se odrazi ka napred u predelu grudi i želuca,u nekim slučajevima čak i u prepone – rekao je Trišović.

Milomir Trišović smatra da, kada osoba oseti jak probadajući bol u torakalnom delu kičme, je najvažnije da u kontinuitetu se posveti lečenju da bi u što bržem roku došlo do vidljivih rezultata.

– Rešenje za ovakvu vrstu problema postoji i vrlo je lako i jednostavno. Masaža i terapija su glavni saveznici u odstranjivanju ovog bola. Najefikasniji oblici lečenja su terapeutska ili medicinska masaza u kombinaciji sa ultrazvučnom i tekar terapijom,i naravno vežbama za torakalni deo kicme. Zajedno sa terapijama koje imaju toplotno dejstvo i masažom koja prokrvljuje tkivo i ubrzava dotok kiseonika, što brži  oporavak je zagarantovan. Takođe, vrlo je važan kontinuitet da bi došlo do izlečenja i vidljivih rezultata – objasnio je sagovornik. 

Vežbe za trudnice kao preventiva

Jedan od simptoma trudnoće koje mnoge trudnice osećaju jeste veći osećaj umora, a sa rastućim stomakom i usled delovanja hormona trudnoće koji rastežu ligamente, bolovi u leđima postaju sve izraženiji i mogu se povećati nakon porođaja. Najbolja preventiva za ovakve posledice su vežbe za trudnice.

Pogodnosti vežbanja u trudnoći:

* Smanjen bol u leđima.
* Pozitivan uticaj na problem sa otokom, nadimanjem i konstipacijom
* Bolji i kvalitetniji san
* Vežbanjem se utiče da povećanje telesne težine ne bude više od onog koje je normalno za trudnoću.
* Smanjujen rizik od gestacionog dijabetesa
* Bolja priprema za porođaj. Osim što će telo fizički biti spremnije za porođaj, vežbanje utiče na smanjenje rizika od carskog reza, ali i može da utiče da trudovi budu kraći.
* Brži oporavak nakon porođaja 

Nažalost, većina porodilja misli da ne može da izdvoji vreme za sebe nakon što dobiju dete. Trišović ističe da je upravo dete razlog zbog kojeg moraju pronaći vremena za sebe, jer ono oseća svaki bol majke.

– Iako mnoge žene misle da ne mogu da stignu da se posvete sebi od silnih obavaza, one zaista moraju da pronađu vremena za terapije, jer su potrebne svom detetu. Svaki bol koji žena ima, svo nezadovoljstvo i nervozu koju majka potiskuje u sebi, oseća dete koje ona doji – istakao je fizioterapeut Trišović.

Preventiva u lečenju svake bolesti ili bola je vrlo bitna. Trišović ističe značaj aktivnosti koje svaka trudnica mora imati da bi sprečila pojavu ovakve vrste bolova nakon porođaja. 

– Preventiva je vrlo važna. Vežbama za trudnice mogu se izbeći ovakvi problemi, iako ih one često ne praktikuju. Danas postoje treninzi i vežbe za žene već od trećeg meseca trudnoće, što je izuzetno značajno. Pored toga postoje i masaže trudnica, a primenom ovakvih aktivnosti preveniraju se bolovi u torakalnom delu kičme nakon porođaja. Sve se mora raditi unapred šest meseci do godinu dana, jer već tada žena počinjete da se sprema za čin porođaja, a najbolji način za to su vežbe dva do tri puta sedmično – zaključio je za Inforemer fizioterapeut Milomir Trišović. 

UDARNA VEST.rs

 

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare