Gastarbajteri hrle ka Srbiji: Preti li nam novi talas korona virusa nakon Vaskrsa?! 

Između 300.000 i 400.000 gastarbajtera očekuje se da za vreme predstojećih praznika stigne u Srbiju, a otkako je korona virus prisutan u populaciji, svake godine se postavlja isto pitanje – da li nam njihovim dolaskom preti novi talas kovida 19. Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog kaže za Telegraf.rs da nakon Vaskrsa možemo da očekujemo skok povećanja broja pozitivnih na korona virus, ali da taj skok sigurno neće biti kao 2020. i 2021. godine, kao i da za porast ne možemo da krivimo nikoga, a posebno ističe da moramo da se ponašamo odgovorno prema osetljivim grupama.

– Rizično je bilo šta prognozirati. Znate da su Nemci ukinuli sve mere zvanično, a da li ćemo imati bilo kakav skok, to nema veze sa ljudima koji će doći sa strane. Međutim, i   oni treba, kao i naši ovde, da se ponašaju odgovorno prema osetljivim osobama, osobama sa imunidificijencijama, starima, teškim hroničnim bolesnicima. Takvo ponašanje treba da bude prisutno i kada ima kovida i kada ga nema, i kada ima gripa i kada nema. To je zdravstvena kultura – podseća prof. Tiodorović za Telegraf.rs.

On ocenjuje da ćemo verovatno imati porast u broju obolelih, ali da on neće biti kao što se dešavalo u najvećem jeku kovida 19 – 2020. i 2021. godine.

– Posle povratka sa raznih planina, jezera, odmarališta, imaćemo jedan porast sigurno ali taj porast biće vezan za boravak u zatvorenom prostoru i u većim gužvama, jer svi hoteli su rasprodati na Kopaoniku, na Zlatiboru, u banjama i na sličnim mestima. Treba očekivati jedan mali porast ali ćemo s pravim prolećem, odnosno toplijim vremenom iza Vaskrsa, odnosno krajem meseca i početkom maja imati mirniju situaciju – kaže prof. dr Tiodorović.

Na pitanje da li i mi možemo da očekujemo uskoro odjavu epidemije, odnosno da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odjavi pandemiju, objašnjava da će i kada to učini, SZO naglasiti da virusa ima.

– Pandemiju može da odjavi samo SZO. Kakva je lokalna situacija gora ili bolja, zavisiće od zemlje do zemlje ali sigurno je da treba biti strpljiv. Kada SZO proglasi odjavu ona će čak i tada reći da ima virusa. Mi ćemo verovatno imati endemizaciju virusa kao kod gripa. Tamo negde na kasnu jesen i u zimu virus će da da se pojavi, onda ćemo se tada vakcinisati kao protiv gripa, i čuvati posebno one najosteljivije teške hronične bolesnike, stare ljude, osobe sa imunodificijencijom – objašnjava prof. dr Tiodorović.

Korona virus u Srbiji je prisutan od 6. marta 2020. godine, kada je u našoj zemlji potvrđen prvi slučaj korona virusa. Tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo 19. marta naredbu o proglašenju epidemije u našoj zemlji,  izazvanu korona virusom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare