ZELENSKI OČAJAN, SI GA NE ZOVE, INGORIŠE NJEGOVE PORUKE… Ukrajinski lider otvorio dušu: Kina ga kulira nakon sastanka Đinpinga i Putina u Moskvi…

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da nije dobio od Kine predlog za posredovanje u mirnovnim razgovorima Ukrajine i Rusije,

Zelenski je za japan njuz rekao da je diplomatskim kanalima dao „direktne poruke“ da želi da razgovara sa kineskim liderom Si Đinpingom, ali nije dobio odgovor. 

– Nisam dobio predlog Kine za posredovanje. Nisam dobio predlog da se sastanem – rekao je.

Zelenski je takođe izrazio skepticizam prema kineskom predlogu od 12 tačaka koji poziva na prekid vatre i mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, rekavši da „poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ mora biti na prvom mestu. 

Kina je do sada odbijala da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu i aneksiju ukrajinskih teritorija, što je u suprotnosti sa poštovanjem međunarodnog prava i suvereniteta koji su navedeni u planu.  

Pekinški plan od 12 tačaka poziva sve strane da poštuju suverenitet svih nacija, čuvaju nuklearna postrojenja, olakšavaju izvoz žitarica i štite civile i ratne zarobljenike. 

Međutim, predlog takođe poziva na napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“ i „zaustavljanje jednostranih sankcija“, retorike koju Peking često koristi da kritikuje odgovor Zapada na ruski rat.

Ubrzo nakon sastanka Sija sa Putinom u Moskvi, američki predsednik Džo Bajden rekao je da, uprkos naznakama da Kina razmatra da pojača vojnu podršku Rusiji, do toga još nije došlo. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare