Nešto je trulo u Kremlju: Šojguu stolica izmiče, smešta mu Putinov jastreb?

U Rusiji ne prestaju nagađanja o stvarnom razlogu hapšenja i određivanja dvomesečnog pritvora zameniku ministra obrane Timuru Ivanovu.

Ivanov je u utorak nakon hapšenja optužen za primanje mita, ali neki mediji, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio takve konstrukcije, nagađaju da je Ivanov uhapšen  zbog sumnje na izdaju, a neki analitičari i ruski komentatori nagađaju da je pritvaranje Ivanova upozorenje njegovom šefu, ministru obrane Sergeju Šojguu.

„Sada postoji mnogo različitih tumačenja oko svega ovoga… Morate se usresrediti na službene informacije“, rekao je novinarima Peskov, istakavši da je ruski predsednik Vladimir Putin bio unapred obavešten o pritvaranju Ivanova.

Međutim, nisu svi uvereni u zvaničan stav Moskve u vezi sa pritvaranjem Ivanova. Neki ruski komentatori tvrde da je hapšenje velik udarac za Šojgua. 

„Ako ne uspe nekako to da sredi, biće sledeći koji će pasti. Ova osoba je 100 posto njegov čovek“, rekao je anonimni izvor za jedan popularni vojni Telegram kanal.

Čini se da se s time slažu i neki zapadni posmatrači. Vladimir Putin „ne potpisuje to osim ako ne šalje poruku Šojguu, onu koja glasi nešto u stilu ‘to ste mogli biti vi‘“, rekao je za Newsweek Dejvid Sibli, vanredni profesor istorije na Univerzitetu Cornel u Vašingtonu.

Šojgu je u sredu razrešio Ivanova sa mesta zamenika ministra odbrane, navodi ruska državna novinska agencija TASS. Nekoliko sati ranije, pojavili su se izveštaji o hapšenju Ivanova pod optužbom za primanje mita, za ono što je sud u Moskvi opisao kao posebno velikih razmera. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina. Ivanov je negirao optužbe.

Šta je Ivanov radio?

Ivanov je pre hapšenja bio zadužen za ruske vojne infrastrukturne projekte. Bio je odgovoran za upravljanje imovinom, smeštaj vojnih snaga i medicinsku potporu ruskog ministarstva obrane od 2016. godine, a Forbes ga je svrstao među najbogatije osobe u ruskim sigurnosnim strukturama.

Možda još važnije, mnogi su ga smatrali jednim od Šojguovih najbližih saveznika. Njih dvojica su radili zajedno dugi niz godina, uključujući i vreme kada je Ivanov bio zamenik premijera moskovske regije dok je Šojgu bio guverner te oblasti. Ruske vlasti takođe su uhapsile i Sergeja Borodina, navodnog poslovnog partnera Ivanova, zbog saučesništva u koruptivnim radnjama.

„Budući da je korupcija među najvišim ruskim zvaničnicima endemska, teško je poverovati da je Šojguov zamenik uhapšen samo zbog korupcije“, smatra Mark N. Kac, stručnjak za ruska pitanja s američkog „George Mason University Schar School of Policy and Government“.

„Ili je učinio nešto drugo čemu se neko protivio ili je to potez usmeren na slabljenje Šojgua – ili oboje“, dodao je Kac.

„Ovo podseća na Prigožina“

Šojgu je često bio optuživan za loše vođenje rata na bojnom polju u Ukrajini, posebno od proratnih vojnih blogera, a posebno od pokojnog vođe Vagnerove grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći pod misterioznim okolnostima nakon što je predvodio pobunu plaćeničke grupe protiv Moskve i vojnog vrha.

Kac kaže da ga je ovaj incident podsetio na javnu prepirku između Šojgua i Prigožina, u kojoj se Prigožin nije ustručavao da kritikuje vojni vrh.

„Ovo hapšenje podseća na Prigožinovu kritiku nekompetentnosti unutar najvišeg ruskog vojnog vrha prošle godine. Prigožina više nema, ali problemi o kojima je javno govorio ostaju“, ističe Kac.

Drugi stručnjak kaže da pravo pitanje nije da li je zamenik ministra korumpiran.

„Pre je pitanje da li su on – i što je još važnije, Šojgu – sami po sebi postali centri moći“, ističe Vilijam Reno sa Univerziteta Nortvestern.

„Korupcija u sadašnjem režimu je strateška prednost koja se toleriše, pa čak i podstiče kako bi se negovala lojalnost i zavisnost osobe od političkog rukovodstva, a zatim se koristi protiv njih kada postanu pretnja ili će se koristiti kao pogodna meta za krivica za nedostatke samog režima“, kaže Reno.

Šojgu egzistencijalna pretnja Putinu?

„Optužba za korupciju u ovom trenutku pomaže u potkopavanju poverenja javnosti i potpore njegovom šefu Šojguu. Optuživanje visokog zvaničnika za korupciju takođe naglašava Putinovo suvereno pravo da kao vođa kažnjava, jačajući svoj autoritet među svojim podređenima i u očima ruskih građana“, dodaje.

Hapšenje Ivanova moglo bi biti samo početak onoga što sledi za Šojgua, smatra Silbej.

„Zapamtite da biti ‘previše moćan‘ nije prepreka Putinu – ili bilo kojem diktatoru – da nekoga ukloni, to je podsticaj. Što je neko moćniji, to je veća egzistencijalna pretnja diktatoru. Zlatno pravilo Josifa Staljina bilo je ‘učini drugima pre nego što oni tebi učine‘“, kaže Silbej i dodaje kako ne bi bilo iznenađenje da Šojgu bude sledeći ili da se iznenada sam povuče, prenosi Jutarnji.

Vladimir Putin Sergej Šojgu

Istovremeno, neki ceo slučaj tumače kao znak napetosti i suparništava u vrhu vlasti dok se Putin priprema da imenju novu vladu idućeg meseca, nakon što je u martu osvojio novi šestogodišnji mandat.

Posebnu pažnju hapšenju Ivanova posvetio je think tank Institut za proučavanje rata (ISW), koji pomno prati sva dešavanja u vezi sa Rusijom. Ruski mediji su, prema ISW, javili da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) prikupljala materijale o korupciji Ivanova najmanje mesec dana, a moguće i pet godina. FSB je saopštio da je vojno kontraobaveštajno odeljenje FSB-a bilo uključeno u istragu o Ivanovu, a ruski opozicioni izvori su primetili da je neobično da se vojna kontraobaveštajna služba bavi pitanjima korupcije.

Ruski opozicioni medij Important Stories, ističe ISW, izvestio je da su dva izvora bliska FSB izjavila da ruske vlasti sumnjiče Ivanova za izdaju i da je Putin naredio FSB-u da privede Ivanova pod izgovorom podmićivanja nakon što je ubedio FSB da je Ivanov počinio izdaju. Ruski izvori još nisu precizirali o kakvoj bi izdaji bila reč.

U svakom slučaju, hapšenje Ivanova podstaklo je spekulacije u ruskom informativnom prostoru o novom krugu kadrovskih promena u ruskoj vojsci i tvrdnje da je hapšenje zapravo deo frakcijskih sukoba u Kremlju. A analitičari ISW ističu da ruski insajderski izvori tvrde da je Ivanov bio veliki pristalica i blizak saradnik Sergeja Šojgua i da je njegovo hapšenje verovatno deo nastojanja da se smanji moć i uticaj koji je Šojgu stekao i dodatno učvrstio nakon pobune Vagnerovaca u junu prošle godine.

Iza svega stoji Medvedev?

Ruski insajderski izvori razlikuju se oko toga koja frakcija pokušava da potkopa Šojguovu poziciju, ali jedan od njih, kako ističu u ISW-u, tvrdi da je prvi zamenik ruske vojne obaveštajne agencije (GRU), general-pukovnik Vladimir Aleksejev, imao Ivanova ‘na nišanu‘ jer je Šojguov zamenik pokušao da otpusti Aleksejeva i još jedan insajderski izvor koji je tvrdio da frakcija povezana s bivšim ruskim predsednikom, zamenikom predsednika ruskog Veća sigurnosti i dežurnim jastrebom Kremlja Dmitrijem Medvedevim, ima za cilj da razvlasti Šojgua.

Insajderski izvor tvrdi da je ruski oligarh Genadij Timčenko bio Ivanovljev pokrovitelj i da ga je Timčenko obično branio pred Putinom.

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev

Istaknuti vojni bloger povezan sa Vagner grupom, pak, tvrdi da je Timur Ivanov član frakcije Kremlja koja je lobirala za „meki izlazak“ iz rata u Ukrajini. Ipak, ISW ističe da se iz niza tvrdnji ne može nedvosmisleno zaključiti da je hapšenje Ivanova povezano sa nekom vrstom sukoba među frakcijama.

Ovo je samo početak?

Ruski izvori hapšenje Ivanova nazivaju prvom od mnogih očekivanih kadrovskih promena, posebno kada su u pitanju zamenici ruskog ministra odbrane. Jedan vojni bloger je bio direktniji i tvrdio je da je hapšenje početak čistke u ruskim vojnim strukturama, iako za sada nema znakova opsežnije akcije u tom pravcu.

Ruski ultra-nacionalistički vojni blogeri sa oduševljenjem su pozdravili hapšenje Ivanova, ali su ga takođe iskoristili kao priliku da javno kritikuju ministarstvo odbrane, žaleći se na neuspehe tokom rata i tvrdeći da je hapšenje zvaničnika ministarstva davno zakasnilo. Neki su istakli da hapšenje donosi toliko željenu pravdu i ako se ništa drugo ne promeni i da je to prilika da se Ministarstvo odbrane očisti od prljavštine i korupcije.

Ruski vojni blogeri nisu direktno kritikovali ministarstvo ili zvaničnike sa takvom žestinom još pre Vagnerove pobune i Prigožinove smrti prošlog avgusta. Međutim, mnogi očekuju da će Šojgu zadržati svoju funkciju. Pod njegovim vođstvom, ruske snage su se pregrupisale i preuzele inicijativu u Ukrajini, postigavši niz uspeha u poslednja dva meseca.

Ono što je posebno interesantno u slučaju Ivanova jeste da ga je 2022. godine Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK), organizacija koju je osnovao preminuli ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pod nikada do kraja rasvetljenim okolnostima, optužila za učešće u konceptima korupcije tokom izgradnje na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, uključujući i uništeni ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji su Rusi počeli da obnavljaju nakon osvajanja.

U aktuelnim optužbama na račun Ivanova se posebno navodi da je profitirao od građevinskih projekata u Mariupolju. Ivanov je bio direktno uključen u obnovu tog grada.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare