ZAVRŠENA PROBA MALE MATURE: Đacima NAJTEŽI TEST bio iz izbornog predmeta! Muku im zadala struja, očnjaci i Mihailo Obrenović

Učenici osmog razreda u Srbiji završili su polaganje testova iz matematike, srpskog jezika i izbornog predmeta na probnoj maloj maturi.

Prema rečima osmaka najteži test na probnom završnom ispitu je bio upravo ovaj iz predmeta koji su sami odabrali. 

Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj đaka njih 38 odsto opredelio se da kao treći test polaže test iz biologije, za geografiju se odlučilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

– U našoj školi je bilo manje prijavljenih za biologiju i hemiju, a ja sam se za biologiju odlučio jer mi se učinilo najlakše. Uplašio sam se jer smo mi prva generacija koja sama bira predmet, ali u suštini dobro je prošlo. Za razliku od srpskog i matematike ovaj test mi je bio najteži, a najviše sam se namučio na pitanju o očnjacima – kaže nam učenik OŠ „Drinka Pavlović“ i dodaje:

– Nije mi bilo jasno pitanje u kome je bila tabela, a zadatak je bio vezan za očnjake. To nisam odgovorio jer nisam znao i nisam razumeo, a dosta vremena sam izgubio.

Druga učenica koja je polagala hemiju kaže da je na testu većina pitanja bila iz života.

– Na osnovu pitanja sami smo mogli da zaključimo šta je rešenje. Nisam očekivala toliko teorije, vrlo malo je bilo formula. Hemija jeste teška, ali ako se dovoljno spremaš i ako razumeš verujem da na sve možeš da odgovoriš. Čini mi se da su nam rastvori svima bili teški, da li se nešto rastvara u polarnoj ili nepolarnoj vezi. Olakšavajuća okolnost je bila ta što su pitanja bila na zaokruživanje – priča nam učenica.

Đacima koji su polagali fiziku muke je zadao 19. zadatak u kome je potrebno izračunati snagu električne energije.

– Koliko električne energije potroši za 24 sata grejač čija je snaga 800 volti. Mislim da je tu odgovor bio 19, 2, ali smo se oko toga baš namučili – kaže nam jedan od učenika koji je polagao fiziku.

Prema rečima osmaka ni istorija nije bila laka.

– Iako se dugo spremam za ovaj test mislila sam da će biti lakši. Za svako pitanje sam stala i dvoumila se. To što su nam bili ponuđeni odgovori u nekim primerima mi nije bila olakšavajuća okolnost. Bilo je dosta ličnosti, ratova i bitaka, a vrlo malo godina. Najteže je bilo pitanje u kome se traži ime vladara za vreme čije vladavine je osnovano Narodno pozorište u Beogradu. Bila su ponuđena tri odgovora, a tačan bi trebalo da bude Mihailo Obrenović. Nisam tačno odgovorila ni na pitanje kada je nastala demokratija – kaže nam jedna učenica.

Takođe, po mišljenju učenika, ni geografija nije bila laka.

– Geografija je bila teža od srpskog i matematike, a najveći problem su mi bila mesta u Vojvodini koja se bave stočarstvom. Test je bio na zaokruživanje što je bar meni bilo lakše jer i nešto što sam zaboravio pomoglo mi je da se setim.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare