„NAJMANJE PETORO JE MRTVO, 12 POVREĐENO“ Gore automobili, razbijeni prozori i uzbuna u centru Kijeva, a stižu izveštaji o napadima i na druge gradove u Ukrajini!  

Ruska raketa navodno je pala na gradsku ulicu u Kijevu u blizini spomenika Hruševskom. Anton Geraščenko, viši ukrajinski savetnik ministra unutrašnjih poslova, izneo je jutros tu tvrdnju na svom Telegramu.

Ukrajinski zastupnik Oleksih Gončarenko dodao je da je jedna raketa pala „tačno u središte grada“.

“Gore automobili, a na kućama su razbijeni prozori. Ima mrtvih”, objavio je on na Tviteru je jutros.

U Kijevu se pre nekih pola sata čulo više novih eksplozija.

Vitalij Kličko rekao je onima u Kijevu da jutros ostanu u skloništima dok se sirene za uzbunu nastavljaju nakon „nekoliko eksplozija“.

– Glavni grad je napadnut od strane ruskih terorista! Rakete su pogodile objekte u centru grada. Vazdušna uzbuna, a samim time i pretnja, traje. Apelujem na sve stanovnike glavnog grada: za vreme uzbune ostanite u skloništima. Ako nema hitne potrebe, bolje je ne ići danas u grad – objavio je.

„Oko pet ljudi je mrtvo u ruskom napadu na Kijev“, rekao je Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je istaknuo da je u napadima povređeno 12 osoba.

Prema pojedinim izvorima, ima najmanje osmoro mrtvih, dok je broj povređenih veći od 20.

Gađali i druge gradove?

Takođe, stižu izveštaji o eksplozijama u nekoliko gradova širom Ukrajine, pa se osim Kijeva, pominju i Harkov, Lavov, Žitomir, Hmjelnicki, Dnjepar i Ternopil spominju se kao mete na društvenim mrežama i Telegram kanalima.

U gradu Lavovu na zapadu Ukrajine u ponedeljak su prijavljeni nestanci struje nakon eksplozije „u kritičnom infrastrukturnom objektu“, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij u Telegramu.

„Deo grada je bez struje. Trećina semafora ne radi. Zbog nestašice struje privremeno je obustavljen rad gradskih termoelektrana. Zbog toga topla voda trenutno nije obezbeđena“, napisao je.

On je dodao da su pokrenuti rezervni generatori na nekoliko crpnih stanica da bi se obnovilo vodosnabdevanje.

Sadovij je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Andrij Sadovji objavio je na Telegramu da su se čule eksplozije u Lavovu i upozorio stanovnike da se sklone. U isto vreme, Vitalij Kim, guverner Nikolajeva, objavio je da njegova regija prolazi kroz drugi talas lansiranja raketa.

On je objavio na Telegramu da će se škole danas zatvoriti, a nastava se odvija na daljinu. Kazao je i da je došlo do privremenih prekida mobilnih komunikacija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare