PRINC PRED STRATEŠKIM SPORAZUMOM S AMERIKOM: Saudijski prestolonaslednik o „finalnoj verziji“ sa Bajdenovom savetnikom

Saudijski princ Mohamed bin Salman i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven razgovarali su u saudijskom gradu Žahranu o „finalnoj verziji“ strateških sporazuma između dve zemlje, javljaju danas zvanični saudijski mediji.

Sporazumi predstavljaju glavni deo napora Vašingtona da se Rijad dovede do toga da prizna državu Izrael, ali su napori dodatno komplikovani sadašnjim ratom u Pojasu Gaze.

Saudijski prestolonaslednik, koji je u stvarnosti i vođa Saudijske Arabije, sa Salivenom je razgovarao o „takoreći finalnoj verziji predloga strateških sporazuma između kraljevine i SAD“.

Saudijski mediji ističu da je posao „pred završetkom“.

Njih dvojica su takođe razgovarati o naporima koje dve strane ulažu oko palestinskog pitanja i nalaženja „verodostojnog puta ka rešenju dve države kao odgovor na aspiracije palestinskog naroda i njegovih legitimnih prava“.

U razgovore je uključena i situacija u Pojasu Gaze i potreba da se završi rat i olakša ulazak humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju koja je pod opsadom i razorena u više od sedam meseci rata između Izraela i Hamasa.

Portparol Bele kuće rekao je da razgovori Salivena u Saudijskoj Arabiji treba da se odnose na „bilateralna i regionalna pitanja uključujući i rat u Pojasu Gaze “ kao i na „tekuće napore da se dođe do trajnog mira i bezbednosti u regionu“.

Postizanje normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije po modelu sporazuma sklopljenih sa drugim arapskim zemlljama jedan je od velikih diplomatskih ciljeva američkog predsednika Džoa Bajdena, piše agencija Frans pres.

Saudijska Arabija traži pojačane bezbednosne odnose sa Vašingtonom, najvećim bezbednosnim partnerom kraljevine, a Vašington je naveo da je spreman da ih i pruži, ali Saudijci takođe traže formiranje palestinske države što izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne želi.

Rijad pregovara i o pomoći za razvoj nuklearnog civilnog programa.

U septembru je Muhamed ben Salman rekao da je optimističan oko mogućnosti postizanja takvog sporazuma, u intervjuu za Foks njuz, ali je rat u Pojasu Gaze iskomplikovao situaciju, ocenjuju analitičari.

Bela kuća je dodala da Saliven treba tokom dana da ode na razgovore u Izrael.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Beta)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare