Ovo su slobodni igrači koje Partizan može da dovede na leto: Evo koji bivši igrači su u opticaju, a tu su i…

Partizanova sezona u Evroligi je završena nešto ranije nego prethodne godine, a te „rupe“ u kalendaru i raniji kraj sezone mogu ispuniti praćenjem stanja na tržištu evroligaških košarkaša. Leto se očekuje da bude vrelo, nakon vrelijeg kraja sezone, a bez obzira na ishod u finalu ABA lige, ambicije su samo jedne, da se nastupi i naredne godine u Evroligi i to u najboljem sastavu.

Klubovi su počeli da rade na potpisivanju novih ugovora sa igračima koji već nose njihov dres, a taj posao je i Partizan shvatio veoma ozbiljno, pa se očekuju reakcije, a najave smo već čuli od predsednika Partizana Ostoje Mijailovića.

Postoje priče o tome kako bi mogli da se vrate u crno-bele redove bivši igrači, a koji su to momci i šta je potrebno Partizanu kako bi naredne godine uradili ono gde su prošle stali, napad na F4 i potencijalno titulu prvaka Evrolige.

Šta je Partizanu potrebno?

Iako se puno očekivalo od „novog tima“ Željka Obradovića, ekipa nije ispunila očekivanja koja su bila izuzetno visoko postavljena na startu sezone. Uloge nekih igrača nisu bile adekvatne, niti se moglo očekivati da se desi da neki igrači budu prava zamena za košarkaše kakvi su Matijas Lesor i Dante Eksum. Ipak, crno-beli imaju veliki broj igrača pod ugovorom, ali i neke koji su pri kraju istog, pa da vidimo šta to Partizanu treba na svakoj poziciji.

U tri sezone Željka u Partizanu samo jedne godine su crno-beli bili dovoljno kvalitetni na toj poziciji i to u sezoni kada je Dante Eksum odrađivao posao razigravača tima. Po njegovom odlasku nije nađena zamena i crno-beli su se vratili istim problemima kao prve godine, Panter je morao da radi što mu nije u krvi. Iako je to radio relativno dobro, nije bilo dovoljno dobro da bi se napravio veći rezultat. Jaramaz nije dobra zamena za Madara, a pojavila se informacija kako bi Aleksa Avramović u slučaju dobre ponude mogao da promeni sredinu. Smit je tek počeo da igra nešto bolje, a videćemo do kraja sezone zaslužuje li obnovu ugovora, pa je ova pozicija svakako veoma kritična, pa se pojačanja mogu i moraju očekivati.

Pozicija beka je trenutno zacementirana sa starterom, Kevin Panter je tu alfa i omega tima, a pojavile su se informacije kako postoji veliko interesovanje da Doužer produži saradnju sa klubom. Ukoliko do toga dođe, crno-beli će imati relativno rešenu poziciju beka, sa tim da bi treća opcija mogao da ostane Danilo Anđušić, čiji ugovor je u poslednjoj godini.

Na poziciji krila se mogu, takođe, očekivati velike promene. Ugovori Džejmsa Nanelija, Mateuša Ponitke i Uroša Trifunovića ušli su u poslednju godinu, a hoće li doći do produženja saradnje ostaje pitanje. Naneli je Partizanov momak za neizvesne završnice, Ponitka je razočarao u odnosu na ono što se od njega očekivalo, a Trifunović nije pokazao dovoljan napredak da bi zaradio jaču priliku i minute, pa će crno-beli nesumnjivo biti prisutni na tržištu da ispitaju svoje opcije za krilnu poziciju.

Situacija oko krilnih centara slična je kao sa bekovima, Ledej je tu gotovo zacementirana prva opcija, međutim crno-beli se već dugo muče sa izmenom, pa će jedan od glavnih zadataka biti da nađu adekvatnu izmenu Zeku.

Ostala je centarska pozicija, a tu je, kako deluje, komplikovana situacija. Iako Kaminski nije razočarao u potpunosti, deluje da nije ispunio očekivanja u potpunosti, te da nije uspeo da opravda visinu uloženog novca u njegov dolazak. Potpisao je jednogodišnji ugovor, pa se očekuje da se situacija oko njega rešava u narednih par meseci, ali sigurno će se istraživati i druge opcije. Kaboklo je potpisao ugovor na dve godine, pa je gotovo sigurno da ćemo ga gledati i naredne, a tu je i Alen Smailagić, čiji ugovor ističe krajem ove sezone. Videćemo koliko će crno-beli biti tolerantni prema njegovim usponima i padovima u igri. Ipak, Alen i dalje ima relativno malo godina i verujemo da će biti sluha za nastavak na radu u napretku njegove karijere.

Slobodni igrači

Partizan je pokazao da razmišlja globalno prethodne tri sezone, te da ne trebaju da čude pojačanja iz NBA lige, ali s obzirom da je tema ovog puta o slobodnim evroligaškim igračima, da vidimo ko je u opticaju.

Plejmejkeri – Uzevši u obzir karakteristike ostatka tima, ovde je najvažnije bilo imati jednog dobrog razigravača, nekoga ko može pozivati napade i postavljati igru na pravo mesto. Trenutno evroligaško tržište od dobrih plejmejkera nudi isključivo Nika Kalatesa od nekih uslovno rečeno realnih opcija. Interesantna je i opcija Devon Hol, sa tim da je pitanje koliko je sposoban da bude lider tima. Ako tu uključimo Kinana Evansa, Šejna Larkina i Krisa Džonsa, onda dobijamo zaista kvalitetna imena, ali se postavlja pitanje platežnih mogućnosti Partizana, kao i interesovanja samih igrača da dođu u tim. Svakako da prisustvo Željka Obradovića može puno značiti u regrutaciji, pa nas ništa ne sme iznenaditi.

Bekovi/krila – Kao što je najavljeno očekuje se povratak bivših igrača Partizana, a možda je ovde upravo savršena šansa da se iskoristi prilika i isticanje ugovora Vanji Marinkoviću(koji ima još godinu dana ugovora, ali otkup ugovora verovatno ne bi bio preskup). On bi mogao čak i pokriti dve pozicije, a savršeno bi se uklopio u šuterski mentalitet Partizana. Pored njega, zanimljiva su dva veoma svestrana igrača kao što su Blosomgejm, Ajzak Bonga iLuvavu-KabaroTajler Dorsi je, nezadovoljan stanjem u klubu, sebe stavio na raspolaganje timovima širom Evrope, ali uz otkupnu klauzulu. Neko optimalno rešenje bi verovatno bio Mario Hezonja, ali deluje kao previše optimistična ideja. Takođe, slična je priča i za Vila Klajburna. 

Vanja Marinković

Krilni centri – Ranije se u vezu sa crno-belima dovodio Nikolo Meli, koji je nekada sarađivao sa Željkom Obradovićem, pa ne bi čudilo da se ta veza obnovi. Meli je već u nekim godinama i verovatno ne bi imao puno protiv da bude druga opcija na krilnom centru.

Centri – Konstrukciji tima, igri i kulturi Partizana odgovara energičan centar izuzetnih atletskih predispozicija, koji pritom igra kvalitetnu odbranu. Iako deluje kao veoma skupa opcija, Džoš Nibo ipak deluje kao najbolja. Ističe mu ugovor, a on bi mogao tačno da bude taj preko potrebni čuvar reketa i sveprisutni centar u reketu. Dosta realnija opcija sa tim karakteristikama je Serž Ibaka, ali sa nešto više godina, a samim tim i daleko više iskustva. Ipak, ako se vratimo na priču o povratku bivšeg igrača, vraćamo se na Žofri Lovernja, kome na kraju ove sezone ističe ugovor. Drugačiji od Kabokla, a opet izuzetna i iskusna opcija.

Košarka, Partizan, slavlje

Svakako će se razmatrati i o drugim opcijama iz drugih takmičenja, NBA, Evrokupa, FIBA Lige šampiona, ABA lige i tako dalje, ali Evroliga ima šta da ponudi, ali sastav tima će zavisiti isključivo od platežnih mogućnosti tima.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare