Postignut dogovor, Kcander Severina se vraća u Partizan!

Četvorica su otišla, ali se jedan ipak vratio i to – Kcander Severina. Holandski fudbaler i klub iz Humske su tokom vikenda pronašli zajednički jezik, zapravo, čelnici crno-belih i trener Igor Duljaj, kao glavni posrednik u pregovorima, uspeli su da ubede menadžera igrača da je najbolje za sve da se igrač vrati i nastavi tamo gde je stao. A, da ubuduće Partizan više vodi računa o ljudima kojima je fudbal zanimanje, životni poziv i izvor prihoda, taman u pitanju bio i pominjani bonus za potpis sa kojim se kasnilo, kao u Severininom slučaju (plate su isplaćivane na vreme).

U normalnim okolnostima ovakva vest bi se sigurno podvela pod rubriku „verovali ili ne“, no, u nenormalnim, u kojima „bekstva“ igrača iz Partizana u minule dve godine nisu baš retkost, povratak holandskog fudbalera na „radno mesto“ je svakako pozitivna stvar po crno-bele i može se tumačiti na više načina, iz više uglova.

Prvo, dinamika isplate plata u Partizanu je prilično redovna u tekućoj sezoni, jer da nije, po pravilniku FIFA, Severina bi na osnovu samo dve plate dugovanja mogao da zatraži i bez problema dobije raskid ugovora na štetu kluba. Kao što je to, recimo, učinio Nemanja Jović.

Kako to nije bio slučaj, Holanđanin nije imao osnov za tako radikalan potez, ali je svakako imao pravo da potražuje bonus za potpis ugovora od 25.000 evra, koji mu je garantovan kada je letos u Humsku stigao kao slobodan igrač i čiji je krajnji rok za isplatu bio 1. februar 2024. godine.

Isto pravo je imao i njegov agent, s tim da je njegova komisija iznosila 50.000 evra i takođe je bila oročena datumom, a ležeran pristup administracije Partizana, u kojoj pojedinici poručuju igračima da ih „ne zovu posle 16 časova i da ne rade vikendom“ (ime poznato redakciji, ako bude bilo potrebno objavićemo ga javno) doveo je do bruke i tenzija kada im vreme nije.

Menadžer Kcandera Severina, verovatno i glavni generator slučaja (jer, znate kako kažu Vojvođani: „Ne laje kera radi sela…“), upozoravao je, pozivao, a kada posle „mora“ pokušaja nije dobio nikakav odgovor, poslao je „pismo“ o zahtevu za raskid i jednostavno naložio svom klijentu da pokupi sve stvari i napusti Partizan i Srbiju. onako kako su to pre njega činili Takuma Asano, pomenuti Jović i Fuseni Dijabate.

S tom razlikom što poslednjepomenuti Dijabate takođe nije imao nikakav osnov za tužbu, jer je bio isplaćen, ali je, po maminom savetu, verujući da ima pravo, želeo da „izboksuje“ odlazak iz kluba bez obeštećenja, pa je sa njiom zajedno pokupio stvari i „ispario“, ali im plan nije prošao. Jer, njegov sadašnji klub Lozana je ipak morao da isplati 600.000 evra obeštećenja Partizanu…

Elem, Severina nije bio tako radikalan, naprotiv, tokom celog vikenda se uredno javljao treneru Igoru Duljaju sa kojim ima gotovo očinski odnos otkako je kročio na srpsko tle i sve je nagoveštavalo da bi do dogovora moglo doći, da bi jedan „begunac“ ipak mogao da se vrati.

Pristup mora da se promeni

Čak je i menadžer igrača „otopio“ stavove i bilo je jasno da je samo pitanje trenutka kada će doći do konačnog dogovora. To se i dogodilo u ponedeljak kada su iz Humske položili određene garancije igraču, shvatajući da da je previd njihov, a da je vezista zapravo samo tražio ono što mu po slovu ugovora, potpisanom sa obe strane, kao profesionalcu-pripada! Takođe je tražio i garancije da se slične stvari neće ponavljati, jer, rekosmo već, igrači koji dolaze sa zapada Evrope su navikli na drugačiji tretman, navikli su da budu plaćeni na vreme za posao koji obavljaju.

Tako je priča konačno dobila i srećan kraj, Kcander Severina je već na putu ka Beogradu i od sutra će biti na treninzima prvog tima. A, Partizan je dobio poslednje upozorenje, koliko god postojalo razumevanje za teške okolnosti u kojima funkcionioše, da ovo više nisu ni devedesete ni početak dvehiljaditih, da igrači žive od praznih obećanja i igraju se „gluvih telefona“ pokušavajući da dobiju novac koji ima pripada. Čak i ako novca nema, ljudski je javiti se, umesto „praviti se mrtav“ ili noj, verujući da će druga strana zaboraviti na svoja potraživanja.

Pogotovo ne u situaciji kada su prvi na tabeli, sa dobrim izgledima da bi i u, ponavljamo-teškim okolnostima, mogli da sruše skupe, promašene projakte po principu: „nije kome je rečeno, već kome je suđeno“.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare