„LUDI KU*KIN SIN“, „UBICA“, „KASAPIN“… Bajden godinama ISPALJUJE SALVE UVREDA ka Putinu: „Nije mogao da mi kaže ‘VLADICE HVALA'“

Moskva je uputila “snažnu protestnu notu” američkom Stejt departmentu zbog uvredljivih izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena na račun ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Uputili smo snažnu protestnu notu zbog nečuvene prirode i neprihvatljivosti uvreda američkog rukovodstva na račun ruskog predsednika – saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da je malo verovatno da će se trenutna situacija rešiti jednostavnim izvinjenjima, ocenjujući da SAD to neće ni učiniti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov bio je još oštriji u osudi Bajdena.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je juče ruskog predsednika Vladimira Putina „ludim kučkinim sinom„, navodeći da zbog njega i drugih uvek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promene egzistencijalna pretnja za čovečanstvo.

Putin: „I dalje ćemo sarađivati“

Putin je na to reagovao rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsednikom, ali verujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da ljutita rekacija Džoa Bajdena u poslednjem govoru i uvreda koje mu je uputio rekavši da je „ludi kučkin sin“ dokazuju da je bio u pravu kada je to rekao. Putin je na pitanje novinara VGTRK Pavla Zarubina rekao da Bajden nije bio u stanju da mu odgovori sa „Vladice hvala, baš si mi pomogao„.

– Mi razumemo šta se tamo dešava sa unutrašnjo-političke tačke gledišta i ova reakcija je apsolutno adekvatna, što znači da sam bio u pravu – zaključio je ruski predsednik.

bivši predsednik Rusije Dimitrij Medvedev se oglasi i Bajdena nazvao „beskorisnim starcem„.

“Putin je ubica, platiće cenu”

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz „kučkin sin“, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izveštača “Foks njuza” iz Bele kuće, a Putina je tokom godina ranije nazivao „ubicom“„kasapinom“, „ratnim zločincem“, „čistim nasilnikom“

Nakon što je američka obaveštajna zajednica objavila izveštaj da se ruska vlada uplitala u izbore 2020. sa ciljem da “ocrni” sada aktuelnog predsednika, Bajden je rekao da smatra da je ruski predsednik „ubica“.

Na pitanje voditelja Džordža Stefanopulosa sa “ABC njuza” da li veruje da je Putin „ubica“, Bajden je kratko odgovorio:

Da.

Zatim je za “Idenpendent” pojasnio da će „Putin snositi posledice zbog napora Rusije da potpomogne Trampov reizbor“.

– Platiće cenu – rekao je on.

Bajden se u intervjuu prisetio i sastanka s Putinom, tokom kojeg mu je rekao da on „nema dušu“.

– Nisam bio pametan. On se okrenuo, pogledao me i rekao: „Razumemo jedan drugog“ – naveo je tada Bajden.

Putin je i tada reagovao slično kad ovih dana i kao odgovor na izjavu „da je ubica i će platiti cenu“ Bajdenu poželeo dobro zdravlje.

– Kada ocenjujemo druge ljude i države, to je kao da gledamo u ogledalo – rekao je tada Putin i istakao da „u američkom establišmentu ima mnogo časnih i poštenih ljudi i da će se Rusija oslanjati na njih“.

„Neprihvatljivo i neoprostivo“

Američki predsednik u martu 2022. godine posebno nije birao reči kada je govorio o ruskom predsedniku pa ga je najpre nazvao “ratnim zločincem”, pa „diktatorom ubicom“, potom i “kasapinom”. Kremlj je na te uvrede odgovorio „da bi jedan predsednik morao da ostane priseban“.

Bajden je Putina nazvao „ratnim zločincem“ i „čistim nasilnikom“ zbog rata u Ukrajini, a odgovor je dobio od Peskova koji je rekao da je takva retorika „neprihvatljiva i neoprostiva“.

Samo nekoliko dana kasnije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je diplomatsku notu američkom ambasadoru Džonu Salivenu jer je Bajden tokom razgovora sa ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj, nazvao ruskog predsednika „kasapinom“.

Peskov je tada rekao da će uvrede dodatno umanjiti šanse za popravljanje odnosa dve zemlje.

– Čudno je čuti optužbe na račun Putina od Bajdena, koji je pozivao na bombardovanje Jugoslavije i ubijanje ljudi – rekao je tada portparol ruskog predsednika za Tas.

I kineskog predsednika nazvao diktatorom

Bajden je „verlbalne gafove“ imao i prema drugim vodećim svetskim političarima. Tako, američki državni sekretar Entoni Blinken nije mogao da obuzda svoju reakciju nakon što je Bajden nazvao svog kineskog kolegu Si Đinpinga – diktatorom

Posle četvoročasovnog sastanka dva predsednika u San Francisku u novembru 2023. Bajdena su pitali da li i dalje smatra Sija Đinpinga diktatorom, s obzirom na njegovu upotrebu tog izraza ranije ove godine.

– On je diktator u smislu da je on tip koji vodi komunističku zemlju… zasnovanu na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg – rekao je Bajden.

Čim je to rekao, Blinken je napravio grimasu, vrpoljio se i duboko disao pre nego što je zabrinuto pogledao predsednika. Kontroverzna izjava došla je u trenutku kada Amerika i Kina pokušavaju da izglade svoje odnose. U blizini se nalazila kamera koja je snimila Blinkenovo odmahivanje glavom, a snimak je ubrzo počeo da kruži društvenim mrežama.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izjava američkog predsednika u kojoj je kineskog kolegu nazvao „diktatorom“ veoma pogrešna i neodgovorna politička manipulacija.

– Uvek postoje zlonamerni ljudi koji pokušavaju da zabiju klin u odnose Kine i Amerike, ali u tome neće uspeti – rekao je portparol ministarstva Mao Ning, ne iznoseći detalje.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare