Ove četiri avio-kompanije najviše povećavaju ponudu u regionu: Iznenadićete se kad vidite koja od njih najviše

Ove letnje sezone četiri avio kompanije će dodati u svoje ponude ukupno preko dva miliona sedišta na letovima iz regiona, u poređenju sa prošlom godinom.

Letnja sezona 2024. počinje za nešto više od mesec i po dana, 30. marta tako da mnogi prevoznici tek treba da finaliziraju planiranje svojih linija, svoje mreže, međutim, postojeći kapaciteta i promene daju dobru indikaciju ko će dodati najviše mesta i ponuditi najviše sedišta u poređenju sa prošlom godinom, prenosi ExYuAviation.

Irski Ryanair će ovog leta biti najbrže rastuća aviokompanija u regionu. Prevoznik će dodati čak 1.400.000 sedišta, što će rezultirati povećanjem od skoro 50%.

To dolazi u trenutku kada se budžetski prevoznik priprema za otvaranje nove baze u Dubrovniku (DBV) i pokretanje novih letova iz Zadra (ZAD), Zagreba (ZAG) i Sarajeva (SJJ).

Tokom predstojeće letnje sezone, Ryanair će imati najviše raspoloživih kapaciteta na liniji Zagreb – London StanstedMemingen – Banja Luka, zatim Dubrovnik – Stansted i Dubrovnik – Dablin.

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia(JU), jedini legacy carrier među prvih četiri, ovog će leta prema sada raspoloživim podacima dodati skoro 390.000 raspoloživih sedišta širom svoje mreže.

Rast dolazi uglavnom od povećanja frekfencija na linijama,  kao i preko desetak destinacija pokrenutih u drugoj polovini prošlog leta koje su u mreži od samog početka ove sezone.

Ukupno, kapacitet će porasti za 11,3% u odnosu na prošlu godinu. Najviše sedišta Air Serbia ima na letovima između Beograda (BEG) i Tivta (TIV), zatim iz glavnog grada Srbije do Podgorice (TGD), zatim Pariza (CDG) i Ciriha (ZRH).

Turski Pegasus Airlines će dodati 238.849 sedišta širom tržišta bivše SFRJ, dok nastavlja da uvodi nove linije u regionu.

Prevoznik je ove godine već otvorio letove sa aerodroma Sabiha Gokčen u Istanbulu doZagreba, kao i iz Ankare i Izmira za Podgoricu. Planirano je uvođenje letova od Antalije do PrištineSarajeva i Skoplja tokom leta.

Prvi let SAW-ZAG Pegasus Airlines

Ova niskobudžetna avio-kompanija povećava svoj ukupni kapacitet u regionu za 50,4% u odnosu na prošlu godinu. Pegasus će imati najviše sedišta u ponudi na letovima do Sarajeva, a slede PrištinaSkopljePodgoricaBeograd.

easyJet je „za dlaku“ prepustio treće mesto turskoj avio-kompaniji: engleski prevoznik prepoznatljiv po narandžastim avionima dodaje u regionu za sada ukupno 238.718 sedišta.

Avio-kompanija je najavila nekoliko novih linija, uključujući od Londona (LTN) i Bristola do Tivta, kao i od Glazgova do Pule, Bazela do Rijeke i Tuluza do Zadra. Rast kapaciteta easyJet u regionu ovog leta iznosiće 12,7%.

A319-100 Easyjet

Najviše mesta biće ponuđeno između Ženeve i Prištine, zatim Londona (LGW) do Dubrovnika i Splita, između Bazela i Prištine, kao i od London Lutona do Splita.

Wizz Air, koji je od mnogih putnika zbog svoje sveprisutnosti na regionalnom tržištu neformalno prepoznat kao „niskotarifna avio-kompanija bivše Jugoslavije“je na petom mestu, sa nešto preko 200.000 dodatih mesta – uprkos redukcijama nekih linija zbog problem sa prizemljenjam aviona zbog vanrednih inspekcija motora, o čemu je Aero.rs pisao

UDARNA VEST.rs(ExYuAviation/Aero.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare