Dunav je ozbiljno porastao, stižu nam slike vikend naselja pod vodom: Otkrivamo da li je ugrožen i Beograd 

Dok Dunav raste u Budimpešti i Novom Sadu, Beogradu ne preti opasnost od izlivanja ove reke, objasnili su za „Telegraf“ u RHMZ  i otkrili kakvo stanje nas očekuje po tom pitanju.

Za Božić će vodostaj Dunava biti u porastu, s tim da neće biti opasnosti od poplava. Vodostaj Save je u manjem opadanju sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna tri dana. Danas je vrh talasa na Dunavu kod Novog Sada. Od sutra krece u opadanje, kod Novog Sada je bilo izvesnih problema zbog dva naselja koja uvek imaju problema s velikim vodama, a to su Kamenjar i Riblje ostrvo, a inače delovi Novog Sada nisu ugorženi, iako je voda iznad granice redovne odbrane od poplave.

Što se tiče Zemuna i Starog grada u Beogradu, tu se se očekue ulazak u tzv. „redovnu odbranu“ od poplava, a vrh poplavnog talasa se očekuje tokokom sutrašnjeg dana.

Nakon toga, Dunav kreće u opadanje.

Za Božić Dunav će i dalje biti u opadanju, a na Savi kreće novi talas, ali neće biti problema. Vremenski izgledi u narednom periodu ukazuju na kišu i zahlađenje, kao i sneg u višim predelima, a taj talas zimskih temperatura će trajati 5-6 dana, što neće promeniti situaciju na rekama.

UDATNA VEST.rs(Telegraf.rs / Danijela Nikolić)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare