KIJEV I ZAPAD U ŠOKU! PUTIN organizuje predsedničke izbore i na okupiranim ukrajinskim teritorijama! VEĆ REŠENO! 

Ova odluka je izazvala osudu Ukrajine koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje protiv namere Rusije da sprovede izbore na teritoriji koju je okupirala.

Rusija planira da sledeće godine u martu održi predsedničke izbore i na području četiri ukrajinske regije koje je prošle godine anektirala.

Odluka je jednoglasno usvojena, a potpredsednik Ruske izborne komisije Nikolaj Bulajev istakao je važnost ovog koraka. Ipak, ova odluka je izazvala osudu Ukrajine koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje protiv namere Rusije da sprovede izbore na teritoriji koju je okupirala.Ukrajina je već reagovala na ovu odluku, ističući da Rusija nema legitimitet da organizuje izbore na teritoriji koju je protivpravno prisvojila. Takođe, prošlog septembra, Moskva je održala regionalne izbore u tim regijama, ali njihovi rezultati nisu priznati od strane Kijeva i Zapada. Osim toga, Rusija je 2014. godine anektirala i poluostrvo Krim, gde takođe planira da sprovede izbore.

Inače, Savet Federacije Rusije jednoglasno odlučio da se izbori za predsednika Rusije održe 17. marta 2024. godine.Predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko, istakla je 7. decembra da doneta odluka označava početak predizborne kampanje u Rusiji. 

Matvijenko je naglasila da su predstojeći izbori najvažniji politički događaj koji će umnogome odrediti „budući pravac razvoja Rusije“. 

Direktorka Centralne izborne komisije, Ela Pamfilova, dodala je da se razmatra mogućnost održavanja trodnevnog glasanja.

 Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će se ponovo kandidovati za predsednika na izborima koji će biti održani 2024. godine, objavio je Rojters pozivajući se na rusku državnu agenciju Tass. On će tim potezom obezbediti ostanak na vlasti najmanje do 2030. godine, o obzirom da ga u anketama podržava čak 80 odsto Rusa.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare