Udarno! Težak poraz Rusije, Bahmutu preti opsada?! Ukrajina zauzela „ključeve grada“ i tuče po ruskim linijama snabdevanja! 

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak objavio je na svom Telegram kanalu da su odbrambene snage Ukrajine već zauzele selo Kleščejevka kod Bahmuta.

On je objavio fotografiju ukrajinskih boraca sa zastavama njihovih brigada i zastavama Ukrajine u blizini oronule drevne crkve u centru sela Kleščejvka.

– Ukrajina uvek vraća – napisao je Jermak ispod fotografije..

Još ranije, ovu fotografiju je objavio novinar Jurij Butusov, koji je nagovestio da su Oružane snage Ukrajine zauzele ovo značajno selo.

Na fotografiji je drevna Pokrovski crkva iz 1841. godine – najpoznatija znamenitost sela.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine još nije zvanično objavio oslobađanje sela, ali su u poslednja dva dana najavili značajne uspehe odbrambenih snaga kod Kleščejvke.

Istovremeno, ruski vojnici insistiraju da je deo Kleščejvke i dalje u sivoj zoni, a da je Ukrajina zauzela samo centar. Rusi kažu i da se i dalje bore za susedno selo Andrejevka, koje je Ukrajina u petak proglasila oslobođenim.

Zauzimanje Andrejevke i Kleščejevke daje mogućnost Oružanim snagama Ukrajine da nastave operaciju opkoljavanja Bahmuta.

Ranije su vojni stručnjaci, pa čak i ruski vojni komandanti, ukazivali da su Kleščejevka i Andrejevka ključne za presecanje logističkih ruta snabdevanja Bahmuta koji je zauzela ruska vojska sa juga.

Značaj Andrejevke i Kleščejevke 

Portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati je već 25. jula nagovestio da bi moguće oslobađanje Andrejevke poboljšalo taktičku poziciju ukrajinskih snaga i omogućilo da Rusi budu opkoljeni ili potisnuti iz Bahmuta.

– Andrejevka , kao i sva naselja u okolini Bahmuta, koja će biti zauzeta, omogućavaju da se završi operacija opkoljavanja Bahmuta ili izbacivanja neprijatelja – tvrdi Čerevati.

Još u julu 2023. komandant istočne grupacije snaga Oleksandr Sirski je nagovestio da je strateški cilj Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu da se opkoli Bahmut. Prema njegovim rečima, ovo je težak zadatak za ukrajinske trupe.

Ukrajina je izgubila grad nakon šest meseci krvavih borbi u maju 2023.

„Ključevi Bahmuta“

Zašto je ovo selo toliko važno? Direktno na periferiji Kleščejevke nalaze se visoka brda koja omogućavaju efikasnu vatrenu kontrolu ne samo sam Bahmuta, koji se nalazi u niziji, već i autoputa do Gorlovke, koji se nalazi 4 km na istoku. Ovo je važan put snabdevanja ruskog garnizona.

Ako se preseče, ostaće samo put od Bahmuta do Popasne i takođe put za Lisičansk, koji je dosta opasan, pošto su se Oružane snage Ukrajine približile ovom putu sa severa.

Pored toga, u blizini Kleščejevke postoji železnička linija do iste Gorlovke i dalje do Donjecka.

Iza ovog železničkog nasipa su se Rusi sada povukli nakon što su izgubili svoje položaje.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare