Više od 50.000 kuća dobiće struju i vodu! Ovo je detaljno uputstvo kako da dođete do priključaka za komunalije!

Prijave za priključak za struju i vodu koje je odobrila Vlada Srbije počinj 15. septembra i namenjene su vlasnicima kuća i stanova koji su nelegalno izgrađeni.

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja propisuje uslove za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju, gas ili mrežu daljinskog grejanja objekata koji su nelegalno izgrađeni.

Građani će moći da podnesu zahtev od 15. septembra do 15. oktobra u svojim opštinama, najavio je ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

U objektu mora da se stanuje

Priključak mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, kaže Vesić, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

– Na ovaj način obezbeđuje se osnovno ljudsko pravo na tekuću vodu, struju i grejanje. Očekujem da bude više od 50.000 prijava za priključenje, i to najviše iz Beograda. Prema podacima „Elektrodistribucije Beograd“, samo nelegalnih priključaka na struju ima toliko. Prijave se podnose nadležnim opštinama, gde je potrebno da se popuni određeni formular. Da bi se prijavio za priključenje, potrebno je da vlasnik dostavi dokaz o postojećem završenom objektu, da je on njegov vlasnik, ali i da u vlasništvu ima samo jedan stan. Ukoliko je objekat nelegalno izgrađen, odnosno bez pribavljene građevinske dozvole i ostale dokumentacije, potrebno je da se dostavi dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja. Ljudi koje nemaju prebivalište u nelegalnom stanu ili kući treba da dostave izjavu da će se odmah po priključenju, sa članovima svog domaćinstva, useliti u stan. Za vlasnike stanova u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama za kolektivno stanovanje zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica – kaže Vesić.

U formular treba da se upišu ime i prezime, JMBG, adresa, mesto, broj telefona, kao i geodetski snimak objekta.

– Kada opštine prime prijave građana, imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti te objekte na komunalnu infrastrukturu. Ukoliko prijava bude odbijena, moguća je žalba resornom ministarstvu, koje ima rok od pet dana da na nju odgovori – dodaje Vesić.

Procedura za prijavljivanje

* prijava traje od 15. septembra do 15. oktobra
* građani se prijavljuju u nadležnoj opštini
* dostavlja se dokaz da je onaj ko se prijavljuje vlasnik objekta, da ima samo jedan objekat i da živi u tom objektu
* dokaz da je podnet zahtev za ozakonjenje
* u opštini se popunjava formular u koji se upisuje ime i prezime, JMBG, adresa, mesto, broj telefona i geodetski snimak objekta
* opštine imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti te objekte 
* ako prijava bude odbijena, moguća je žalba resornom ministarstvu, koje ima rok od pet dana da na nju odgovori

Da je ovo odličan potez države, potvrđuje i Vladimir N. iz okoline Beograda, koji kaže da nije znao kako da reši problem za kuću koju je sagradio.

–  Napravio sam kuću na svom placu jer mi to bilo jeftinije od kupovine stana i uzimanja kredita za stan, ali voleo bih da to sve legalizujem. Ja sam gradnjom ove kuće rešavao svoje stambeno pitanje. Ovo će mi mnogo značiti. Sada treba samo da dostavim overen ugovor o kupovini, kao i izjavu da članovi mog domaćinstva i ja nemamo drugi objekat za stanovanje– kaže Vladimir i dodaje da će konačno rešiti svoje probleme jer su se do sada za komunalije dovijali na različite načine. 

Samo za stanove i kuće

Prema Vesićevim rečima, komunalna preduzeća koja će priključiti objekte na svoju mrežu nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje.

– Ta preduzeća su u obavezi da radove obave po hitnom postupku, a ugovore će potpisivati po važećem cenovniku, koji važi i za sve ostale građane – kaže Goran Vesić. Priključenje je moguće samo za stambene objekte jer bi, kako je naglasio, sve drugo bilo izigravanje zakona. 

UDARNA VEST.rs (Informer.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare