DA LI MAJKA U TOKU PORODILJSKOG SME DA RADI? Postoji jedna situacija kada nije dozvoljeno, a može i da izgubi naknadu iz budžeta

Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta je period koji se uglavnom vezuje za oporavak porodilje od trudnoće i samog porođaja, te za podizanje bebe. Zbog toga zakon zaposlene majke oslobađa obaveze da neko vreme rade nakon porođaja.

Međutim, ako se porodilja koja je u radnom odnosu i za vreme odsustva prima naknadu zarade iz budžeta, poželi da ipak bude radno angažovana, ona na to ima pravo, ali postoje određeni uslovi.

Prema Zakonu o radu porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja, a onda se nadovezuje odsustvo sa rada radi nege deteta i zaposlena žena, po isteku porodiljskog, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

MOŽE I TATA DA ČUVA DETE

Otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo (koje traje dok se ne navrši tri meseca od porođaja) u slučaju kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena, a to pravo ima i otac deteta kada majka nije u radnom odnosu. Takođe, može da koristi i odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno da ga preuzme od majke deteta.


Najčešća bojazan porodilja koje žele da rade i tokom porodiljskog odsustva jeste da li bi taj angažman, koji treba da obezbedi dodatne prihode, ugrozio ostvarivanje prava na nakandu zarade tokom porodiljskog odsustva.

Evo u kojim slučajevima može da dođe do problema, a u kojima je sve po zakonu.

  1. Porodilja koja je na porodiljskom odsustvu, a u radnom je odnosu i prima naknadu pune zarade iz budžeta, ne može u tom periodu biti angažovana po osnovu ugovora o radu kod drugog poslodavca.
  2. Porodilja koja nema stalan posao može da radi npr. po ugovoru o delu, autorskom ili bilo kom drugom ugovoru van radnog odnosa za koji se prima naknada. To radno angažovanje ne utiče na primanje naknade do kraja porodiljskog

Porodiljsko odsustvo nije odsustvo sa rada zbog bolesti, kao npr. kod trudničkog bolovanja tokom trudnoće. U tom period trudnica ima rizik ili bolest povezanu sa trudnoćom i zbog te privremene nesposobnosti za rad prima naknadu zarade. Ona u tom periodu ne može da se bavi ni bilo kojom drugom privrednom aktivnošću kojom ostvaruje dodatni prihod, jer njeno pravo na naknadu zarade upravo proističe iz činjenice privremene nesposobnosti za rad. Kod porodiljskog odsustva radi se o oslobođenju od radnih obaveza ne zbog bolesti, nego zbog oporavka od porođaja i pre svega zbog obaveza oko podizanja bebe.

UDARNA VEST.rs (kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare