EU uvela sankcije Kurtiju i Prištini! Zapad zadao udarac lažnom premijeru nepostojeće države 

Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je iz programa od čak 7,5 milijardi evra koji finansira EU. Albanci se digli protiv lažnog premijera.

Evropska unija donela je konačno niz sankcija protiv Aljbina Kurtija i nepriznate države „Kosovo“ jer ništa nisu učinili da se smiri situacija u južnoj pokrajini, već su izazvali još veće nasilje i hapšenje nedužnih Srba!

Briselske mere su prištinskoj vladi saopštene još u sredu, 28. juna. Kako prenose albanski mediji, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Priština do daljeg neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou. Takođe, biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovano je finansiranje EU od čak 7,5 milijardi evra.

Stupanje na snagu ovih mera odmah je potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da tzv. Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koju je odobrio Operativni odbor Investicija Zapadnog Balkana. Varhelji je istakao da Evropska unija od tzv. Kosova očekuje deeskalaciju sukoba na severu pokrajine i da će dalja dešavanja zavisiti od odluka lažnog premijera Kurtija.

Hitna deeskalacija

– EU očekuje od ‘Kosova’ da deluje na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine i organizovani na sveobuhvatan način, uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. Mere koje su uvedene su privremene i reverzibilne u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji koje može da donese Aljbin Kurti – rekao je Varhelji.

S druge strane, lažni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti smatra da su mere EU prema Prištini nepravedne i optužio je Srbiju da je autokratska i proruska država koja stalno ima konflikt sa njim!?!

– Ovo nisu sankcije, ali je istina da su kaznene mere i one su nepravedne, jer ‘Kosovo’ i njegova ‘vlada’ imaju ‘najdemokratskiju’, proevropsku i najnapredniju državnu i izvršnu vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata. U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne može biti kompromisa ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sa realizacijom našeg programa ‘vlade’ i nadamo se da će ove privremene mere biti veoma kratke, jer je Kosovo ‘zemlja’ kojoj je potrebna podrška u daljem razvoju – istakao je Kurti.
Traže smenu

Albanska opozicija na Kosovu i Metohiji zatražila je momentalnu smenu Aljbina Kurtija posle uvođenja sankcija.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je predlog za smenu Kurtija danas od nacionalnog interesa, ponovivši predlog za formiranje zajedničkog fronta protiv njega.

– Koliko je opasna i beznadežna situacija, koja će se, nažalost, sve više pogoršavati, dokazuju i sankcije EU protiv ‘Kosova’ i upozorenja SAD da je ‘vlada’ ‘Kosova’ na pogrešnom putu – rekao je Haradinaj, dok je lider DSK Lumir Abdidžiku istakao da tzv. Kosovu nikada nije bilo gore na međunarodnom planu nego danas, pod Kurtijevom vlašću, i da je ovo poslednja prilika za ‘novi put bez Kurtija i njegove politike izolacije’.

– Dok mi propuštamo 7,5 milijardi programa za digitalni razvoj, zemlje regiona prave velike korake. Nikada nije bilo gore nego sada. Srbija nikada nije imala veću podršku nego sada – istakao je Abdidžiku.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku rekla je da je KiM danas podeljeno iznutra i sankcionisano od strane saveznika kao rezultat Kurtijeve vlade.

Ali Kosovo ne pripada jednoj osobi‘, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Zoran Milivojević, bivši diplomata

Sigurno je da Kurti sprovodi svoju političku strategiju osvajanja Kosova u celini, uključujući i nasilni put. On hoće da u kratkom roku, uz primenu sile, potvrdi kosovsku državnost.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare