KAKO BEZ STRESA I TENZIJE DO POLAGANJA MALE MATURE Ovo je detaljan plan kako da iskoristite dane pred polaganje: 5 saveta psihologa 

Polaganje završnog ispita je važna stvar u životu osnovaca i roditelja, dok period pre nego dođe dan za proveru znanja može biti veoma stresan i naporan. Ove godine je tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u određenoj meri poremetila način funkcionisanja, posebno dece.

Psiholog i porodični psihoterapeut Marica Živković savetuje i roditelje i decu da se nedelju dana pred završni ispit umire i pridržavaju određenog ritma koji su imali do tada.

Ponavljajte zadatke, ne učite nove

Deca koja uče „u 5 do 12“ i pokušavaju da za kratko vreme nauče mnogo gradiva su okarakterisana kao kampanjci. Iako možda nije poželjan takav način učenja, mnogi ga primenjuju. Oni koji uče redovno i u skladu sa obrađenim gradivom dosta lakše postižu sve obaveze i lakše savladavaju lekcije.

Živković je u razgovoru za „Blic“ savetovala decu da se usmere na ponavljanje zadataka iz zbirki koje su im dostupne.

„Nije korisno usmeravati se na novo gradivo, te bi bilo korisnije usmeriti se na ponavljanje starih stvari i uvežbavanje“, kazala je ona odgovarajući na pitanje na šta bi trebalo da se fokusiraju deca poslednjih nedelju dana pred malu maturu.

Pravite kraće pauze

Neprestano učenje satima ne dovodi do cilja, čak je i loše po zdravlje i zbog toga treba povremeno dati vremena mozgu da se odmori.

Kao bitnu stvar Živković naglašava da deca treba između učenja da prave kraće relaksirajuće pauze (izlazak u park, kraća šetnja sa vršnjacima… ).

Centar za obrazovanje, edukaciju i stručno osposobljavanje savetuje da pauze treba da budu što kraće i češće kako bi održali koncentraciju sve vreme dok učite, a da naučnici savetuju da je najbolje učiti 25 minuta i nakon toga napraviti pauzu od 5 minuta.

Ukoliko smatrate da možete učiti duže bez prestanka, onda produžite i pauze.

Odmarajte dan pred ispit

Dan pred maturu bi bilo korisno da deca samo pregledaju zbirke i da se taj dan u odmore, kaže Živković.

Ona preporučuje opuštajuće aktivnosti kao što su šetnja, druženje, slušanje muzike… Takođe je poželjno vežbati vežbe disanja kako bi deca znala da ih primene na ispitu.

Jedite sveže voće i povrće

Zdrava i umerena ishrana je bitan faktor u svakodnevnom funkcionisanju, a posebno kada su nam namirnice potrebne za razvitak vijuga i dobar osećaj. Tako je bitno da u danima pred ispit deca jedu što više svežeg povrća i voća, ali i ostalih namirnica koje će im pomoći da se se osećaju bolje.

Ono što je preporučljivo da uključite u svoju ishranu kako biste pomogli svojim moždanim vijugama:

  • Voće (crna ribizla, borovnica, kupina, malina, jagoda, jabuka)
  • Cvekla
  • Žumance
  • Pomorandža
  • Riba (skuša, haringa, sardina, sardela, tuna, losos)
  • Koštunjavo voće (orah, lešnik, kikiriki, badem, indijski orah)
  • Crna čokolada

Roditelj da daje jasne smernice za ponašanje deteta

Uoči završnog ispita, roditelji su ti koji često više paniče od dece zbog brige da li će sve proći kako treba i da li će deca upisati željenu školu.

Savet koji je psiholog i porodični psihoterapeut uputio roditeljima je da je važno da ostanu smireni i da daju jasne smernice za ponašanje deteta u situaciji stresa i povišene anksioznosti, koja je očekivana i normalna.

„Podsetiti dete na ritam i važnost pridržavanja istog, omogućiti mu uredan san i ishranu. Važno je da roditelji usmerava dete na svakodnevni rad i na vežbanje zadataka, a ne na sam ispit, jer se na taj način kod dece smanjuje tenzija“, tvrdi Živković.

Kako roditelj da umiri samog sebe?

Na pitanje kako da roditelj umiri samog sebe, Živković smatra da treba da bude u realističnim i svakodnevnim ciljevima, u pomoći deteta, pre svega oko strukture vremena i podrške za pridržavanje istog.

„Normalizovati svoja osećanja u smislu da je normalno da se oseća zabrinuto i on i dete, ali da jedino što može da bude od koristi jesu realni i realistični ciljevi (koliko je stvari urađenih od dogovorenih za taj dan, koliko se dete odmaralo, kvalitetno jelo… )“, pojasnila je ona.

Modifikovan sistem bodovanja za „Ribnikarce“

Mala matura polaže se 21, 22. i 23. juna, a đaci će svoje znanje testirati iz srpskog jezika, matematike i predmeta koji su ranije izabrali. Sistem bodovanja za osmake OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u kojoj se 3. maja desio masakr, će biti modifikovan.

O tome kakvi se zadaci mogu očekivati ove godine, pročitajte šta je rekao prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kalendar male mature

  • Mala matura, srpski/maternji, 21. jun
  • Mala matura, matematika, 22. jun
  • Mala matura, treći test, 23. jun
  • Objavljivanje konačnih rezultata, 28. jun
  • Popunjavanje liste želja elektronski, 29-30. jun
  • Predaja liste želja u osnovnoj školi, 29-30. jun
  • Konačna lista želja učenika, 2. jul
  • Raspodela po školama, 3. jula

UDARNA VEST.rs (Blic)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare