AMERIČKI AMBASADOR HIL: Imamo problem sa Kurtijem, Srbija konstruktivan i sve bolji partner

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija (Albin) kao partnera i dodao da se „ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona“.

Hil je u intervjuu za Glas Amerike (Voice of America – VoA) rekao da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

Američki ambasador je o situaciji na Kosovu rekao da SAD imaju problem sa Kurtijem.

„Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim, da li možemo da računamo na njega kao partnera. Ali, ostaviću tu odluku našoj ambasadi u Prištini“, rekao je Hil i dodao da je smirivanje tenzija od suštinskog značaja.

Prema njegovim rečima, postoji „deeskalacija, svakako na srpskoj strani, a očekivanje od EU i SAD je da Kosovo napravi korak u tom smeru“. Ocenio je da je važno da se specijalna policija povuče iz opštinskih zgrada na severu Kosova, a gradonačelnici da napuste te zgrade.

„Malo teže pitanje je da li možete da imate nove izbore. Sa srpske strane je jasno rečeno da je važno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je i dalje problem za Kurtija. Jer svi ostali shvataju da je to neophodno“, dodao je američki ambasador u Beogradu.

Hil je rekao da SAD računaju na predsednika Aleksandra Vučića kao dobrog partnera.

„Mi računamo na njega kao dobrog partnera, on i njegova vlada su dobri partneri u ovom procesu. I nadamo se da će se tako nastaviti. Voleli bismo da on uradi šta može na deeskalaciji situacije i vidimo da se to već implementira. To je veoma pozitivno“, rekao je ambasador SAD.

Prema njegovim rečima, postoji razumevanje sa vlastima u Srbiji kako da se ide napred, da se rade stvari zajedno.

„Nadam se da će i narod u Srbiji shvatiti da želimo mnogo više da sarađujemo politički, ekonomski, u domenu bezbednosti… Veoma smo zainteresovani da unapredimo odnose sa Srbijom, barem onoliko koliko su za to zainteresovani narod i vlast u Srbiji. Osećamo da nam Srbija postaje sve bolji i bolji partner“, dodao je Hil.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Beta)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare