OTKRIVAMO! SADA ZBOG NOVAKA BRUJI CEO PARIZ! Evo kako su MOĆNE reči „Kosovo je Srbija“ postale glavna tema Rolan Garosa! 

Specijalni izveštač iz Pariza Vuk Brajović

Moćna poruka Novaka Đokovića nakon plasmana u drugo kolo Rolan Garosa imala je veliki odjek širom sveta.

On je nakon trijumfa nad Aleksandrom Kovačevićem u prvom kolu Otvorenog prvenstva Francuske na kameri napisao: „Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju“ i tako izazvao burne reakcije van granica naše zemlje.

Samosvojnost i autentičnost su stubovi i glavne odlike Novakove ličnosti, ali proces formiranja jasnog izraza i sticanje glasa da se ovi aspekti i stavovi o raznim pitanjima primete trajao je više godina pridobijanjem zainteresovane publike i međunarodne sportske i šire javnosti, uz niz zapaženih uspeha na turnirima i ATP rang-listi.

Kao veliki učenik praktične materije, Novak je sazrevao u izrazu, sadržaju i odabiru momenta da se oglasi o celom spektru pitanja, odslikavši time svoj širok opseg interesovanja, što je dosta neuobičajeno za jednu tenisku zvezdu. Pratioci tenisa bili su iznenađeni Novakovom neposrednošću, rečitošću, poliglotskim kvalitetima, stavovima i odvažnošću da komunikaciju podigne na viši nivo. Činjenica da je Novak iz Srbije, da je ponosan na to i rečit po meri najviše cenjenih svetskih medija i debatnih kružoka, da zaista može da skrene pažnju na svoje stavove i u eminentnim svetskim krugovima otvori posve nove razgovore u svetskom tenisu i oko njega, skoro je jednako veliko iznenađenje kao što je remećenje dvojca Federer – Nadal u takmičarskom smislu.

Novak Đoković
foto: Nemanja Stanojčić

Njegova ishrana, metodi za očuvanje fizičke pripremljenosti, duhoviti komentari ili komične imitacije, isticanje zanemarenih tema iz celog sveta koje bude osećanje humanosti, pažnja za decu i mlade preko njegove fondacije i svakodnevnih ličnih gestova i aktivnosti, podrška koleginicama i kolegama kojima profesionalno bavljenje tenisom ne pruža uslove za pristojan život, očuvanje životne sredine, otvaranje tema kao što su pravednost i pristojnost, lični ponos i sloboda i patriotizam postavile su Đokovića kao jednu od najpraćenijih ličnosti međunarodne scene i mnogo pre pandemije koronavirusa.

Novak danas budi fascinantnu pažnju na svim meridijanima našeg globalnog sela i inspiriše na stalno preispitivanje onog što činimo, govorimo, volimo, verujemo, kritikujemo, menjamo i delimo jedni s drugima. Zbog toga je poruka iz prvog kola ovogodišnjeg Rolan Garosa jedna od onih koje imaju jedinstvenu izražajnu vrednost kad je napiše Novak Đoković, kao i milijarde reakcija koje te poruke i stavovi iniciraju.

Ono što je možda novo kod Novaka u ovom procesu je što je, ako je to moguće, još slobodniji da snažno stane iza svojih izjava, stavova, mišljenja, komentara i preporuka i prepusti drugima kako će da „reterniraju“ na taj potez. To je svakako i potvrda njegovog novog nivoa umeća i zrelosti kao komunikatora i društveno angažovane osobe i biće sve zanimljivije posmatrati njegov razvojni put u ovom smislu u narednim godinama.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare