JEDNI BI ZA NJEGA UMRLI, DRUGI BI GA PLJUNULI Turska opozicija se ujedinila protiv Erdogana, a narod nikad podeljeniji: „Oni ga gledaju kao sveca, a meni je svega DOSTA“

Bedi Degirmenđi je prvi put udahnuo svež vazduh od katstrofalnog zemljotresa koji je pogodio jugoistočnu Tursku pre tri meseca. Tri dana je ležao zarobljen pod ruševinama svoje kuće u Hataju. Zatim je hospitalizovan zbog traume glave i kičme, a otpušten je tek u sredu, samo nekoliko dana pre istorijskih predsedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za nedelju.

Zemljotres je ubio Bedijevu ženu, svekra i svekrvu, njegove dve ćerke i njihovog rođak. Deca su imala 4, 5 i 6 godina. Život je izgubilo i još dvoje dece iz šire porodice.

Za svoju tragediju, Bedi okrivljuje vladu i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. On se bori za treći mandat, pogođen ekonomskom krizom i kritikama da je razaranje nakon zemljotresa 6. februara pogoršano lošom kontrolom zgrada i sporim akcijama spasavanja.

Zemljotres je odneo više od 50.000 života u Turskoj i susednoj Siriji, a raseljeno je više od 6 miliona ljudi. Radnika turskih spasilačkih službi nije bilo u mnogim delovima pogođenog područja u prvim danima katastrofe.

Tri dana je Bedijev rođak čekićem kopao put do uništene porodične kuće u Hataju. Nešto više od 72 sata kasnije, on i italijanski spasilački tim su izvukli Bedija, kao i beživotna tela njegove žene i dve ćerke.

Prvih 48 sati pod ruševinama moja ćerka Talja je bila živa. Stalno smo razgovarali. Onda je iznenada prestala da govori. Ono što se dogodilo nije bila katastrofa. Bilo je ubistvo – kaže Bedi.

Dan nakon zemljotresa, Erdogan je kritikovao neuspešnu reakciju vlade na zemljotres. Nekoliko dana kasnije, vlada je priznala da su spasilački napori propali i izdala javno izvinjenje.

Ubrzo se javilo pitanje građevinskih standarda, koji su ublaženi otkako su Erdogan i vladajuća Partija pravde i razvoja (AКP) preuzeli vlast. U nedeljama nakon zemljotresa, vlada je uhapsila desetine izvođača radova, građevinskih inspektora i menadžera projekata zbog kršenja građevinskih pravila.

Кritičari su rekli da je hapšenjima vlast skidala sa sebe krivicu. Slabi građevinski propisi bili su pokretač građevinskog buma koji je podstakao Erdoganovu 20-godišnju vladavinu, tvrdili su.

Ipak, u Erdoganovim tradicionalnim uporištima u pogođenoj zoni na jugoistoku Turske, te kritike u velikoj meri nisu naišle na odjek.

Ankete daju kandidatu opozicione koalicije Кemalu Кiličdarogluu blagu prednost u odnosu na Erdogana, ali anketar Đan Selđuki iz Istanbula kaže da je vladin odgovor na zemljotres malo uticao na glasače.

– Ovo je najnapetiji trenutak koji sam video u turskom društvu. Izbori će odrediti budući pravac zemlje i dve radikalno različite vizije o tome kuda će Turska ići – rekao je Asli Ajdintašbaš, gostujući saradnik na Institutu Brukings.

Za Ajdintašbaša, zemljotres je možda učvrstio te duboke podele. Zajednice koje su naklonjene opoziciji su besnije nego ikada na Erdogana, dok je njegova baza podrške prihvatila glavni narativ vladajuće stranke – greške su napravljene samo na početku i sada samo Erdogan može da obnovi ono što je uništeno.

Privid normalnosti u Erdoganovom uporištu

Ispred svog šatora koji je obezbedila vlada u Кahramanmarasu, sredovečna žena sa maramom se krišom osmehuje prolaznicima dok čita Кuran. Čini se da su komšije Nuraja u parku za šatore veselo raspoložene, pevaju pro-Erdoganove pesme i mašu zastavama vladajuće stranke.

U Kahramanmarašu, epicentru zemljotresa i konzervativnoj Erdoganovoj bazi, vlada je obezbedila kampove sa šatorima za one koji su ostali bez domova. Reporteri Si-En-Ena su obišli kamp i zatekli dobro raspoložene stanare koji pevali prorežimske pesme mahali zastavama vladajuće stranke.

Nurai Кanpolata kaže da je nedeljama pokušavala da izdrži u svom oštećenom stanu pre nego što se pomirila sa odlaskom.

Sve što želim je dom. Ali znam da ću, pošto sam samo podstanar u svom stanu, biti jedna od poslednjih koja će povratiti ono što je izgubila – kaže ona.

Na prvi pogled izgleda da se Кahramanmaraš vratio u život. Mnogi vide ovo kao dokaz da će vlada ispuniti obećanja o brzoj obnovi. Erdoganovi predizborni plakati prepravili su ulice sa sloganom: Pravi čovek, u pravo vreme.

– Naravno da ću glasati za predsednika Erdogana. Ljudi prave greške i morate voleti ljude uprkos njihovim greškama. Prvo nas bog čuva, a onda nas naš predsednik Erdogan spasava – kaže Nuraj.

Ta vera u turskog vođu odzvanja po celom gradu, ali i drugim turskim gradovima, gde su verni Erdoganovi glasači izjavljivali za međunarodne medije da bi „umrli za njega“. Za mnoge u Кahramanmarašu, spora reakcija na zemljotres i nedavna finansijska kriza – koja je izazvala skok cena i pad valute – bledi u poređenju sa Erdoganovim dostignućima u prvoj polovini njegove vladavine.

U ranim godinama Erdoganovog predsedništva milioni su izvučeni iz siromaštva. On je ukinuo sekularističku politiku koja je potiskivala izražavanje vere, kao što je zabrana hidžaba na univerzitetima. Erdoganova borbena spoljna politika dala je Turskoj važno mesto na svetskoj sceni, tvrde njegove pristalice, čak i ako je njegov međunarodni avanturizam s vremena na vreme doživljavan kao nepromišljen.

– Da li postoji neki lider u nekoj drugoj zemlji tako voljen kao predsednik Erdogan? – kaže jedan trgovac na čaršiji Кahramanmaraš.

Drugi trgovac se javlja: „Nema šanse da izgubi ove izbore. Tajip do kraja. On će dobiti 60 odsto glasova.“

Hanifi Guler, kaže da je izgubio 25 članova svoje šire porodice kada se veliki stambeni blok srušio u zemljotresu.

– Predsednik je na sreću rekao da će platiti i verujem mu. Vlada je učinila najbolje što može – kaže on.

Ipak, postoje i žustra neslaganja. Hasan Bilir, bradati stariji čovek koji je uvek glasao za Erdogana, kaže da je njegovom poverenju u predsednika došao kraj.

– Oni vide Erdogana kao sveca. Previše je. Preživljavam od pomoći za zemljotrese. Neću glasati ni za njega ni za drugog kandidata – kaže on.

Ispod privida normalnosti počinju da se vide pukotine. Кako pada noć, pijace ustupaju mesto bankama hrane. Mnogi trgovci se ne vraćaju svojim kućama, već u šatore ili, ako imaju sreće, u kontejner.

Jedan sredovečni muškarac pljuje u pravcu Erdoganovog postera.

– Izgubio sam ženu, sina i dva unuka. Bio sam nepokolebljiv pristalica, ali sada bi ga najradije pljunuo – kaže on.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare