KAKO SE SLAVI KRSNA SLAVA NA DAN ŽALOSTI? Danas skoro pola Srbije slavi Đurđevdan: Sveštenik i etnološkinja objašnjavaju kako to izgleda u ovakvim situacijama

Posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kojoj se života lišeno 9 ljudi, osam učenika i školskog portira kada ih je učenik Kosta K. (14) ubio hicima iz vatrenog oružja, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost koja će trajati od petka, 5. maja, do nedelje 7. maja.

Šta sve podrazumeva trodnevna državna žalost, koja se pravila moraju poštovati, kako se ponašati i imali kazni ako se neko od njih prekrši? Samo su neka od pitanja koja zanimaju naše građane.

Kako slaviti slavu kada je dan žalosti

Aleksandar Praščević, sveštenik i paroh Stare Karaburme u Beogradu objasnio je za „zena.rs“ kako se u okolnostima kada je proglašen dan žalosti slavi krsna slava.

– Krsnu slavu uvek treba da slavimo ali u nekim slučajevima za Krsnu slavu ne treba da se veselimo. U tom pogledu treba praviti razliku između verskog obreda, koji podrazumeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja veseliti se, koji je karakterističan za slavski svečani ručak i susret sa rodbinom i prijateljima – kaže on.

Prema njegovim rečima, tragedija koja se dogodila u beogradskoj osnovnoj školi „potresla je sve je do dubine naših duša i ovih dana svi smo tužni u svojim srcima“.

Veliki broj ljudi koji u subotu slavi Đurđevdan pita se mogu li, i na koji način smeju da slave krsnu slavu!

– Praznik Svetog Velikomučenika Georgija, koji slavimo u subotu 6. maja, kada je proglašen dan žalosti u našoj Otadžbini, prilika je da se po savetu Patrijarha srpskog Porfirija svi zajedno pomolimo Vaskrslom Gospodu za pokoj duša postradalih, kao i za mir i međusobnu ljubav – zaključuje Praščević.

Jasna Jojić, etnolog ukazala je na to da iako je dan žalosti, to ni u kom slučaju ne znači da slava mora da se odlaže.

– Nema glasne buke i veselja, što ne znači da ne može da se pusti tiha klasična muzika. Proslava krsne slave je čin koji okuplja porodicu da na taj praznik porodice provedu vreme zajedno i posvete se veri. Sve može da bude isto kao inače, samo naravno bez veselja, muzike, igranja kola… Ako se neko ipak odluči na to da pravi veselje snosiće kaznu koju je propisala država – govori Jojić, prenosi Kurir.

Zašto se proglašava dan žalosti

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti, ali ne može trajati duže od tri dana.

Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 00.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.

Kazne za nepoštovanje dana žalosti

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići cifru 50.000-200.000 i to ako pravno lice na dan žalosti ne istakne zastavu Republike Srbije na pola jarbola, odnosno na pola koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, kazna u istom iznosu propisana je ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Ista novčana kazna čeka i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u pogledu obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare