Širi se nova policijska škola u Sremskoj Kamenici 

Gradski urbanisti predvideli su proširenje policijske škole u Sremskoj Kamenici, a nakon što je prošle godine predstavljen konceptualni okvir, pred građanima je plan detaljne regulacije (PDR) kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku.

Dokumentom je inače obuhvaćeno područje površine 14,13 hektara, gde se do 2007. godine nalazila Srednja škola unutrašnjih poslova „Pane Đukić”. Ta škola će od jeseni, odlukom Vlade Srbije ponovo biti četvorogodišnja i nosiće naziv „Jakov Nenadović”, piše Dnevnik. rs. 

Na prostoru ograničenom ulicama Moše Pijade, Marka Oreškovića i Majora Tepića se, osim školskog objekta, dva velika i jednog malog internata, velike sportske hale sa tribinama, fudbalskog igrališta, saobraćajnog poligona i poligona za male sportove, nalazi i uređeni park površine oko tri hektara.

Od ukupno 11 objekata u okviru Centra za obuku, devet je u funkciji obrazovanja i sporta, dok se ostali koriste kao tehnički i ekonomski. Urbanisti podsećaju da je glavna zgrada u kompleksu sagrađena 1848. godine, kao Kadetska škola, za potrebe školovanja vojnih policijskih kadrova Austrijske carevine.Svojom površinom od oko 7.000 kvadratnih metara, visine od dva do tri sprata (P+2 do P+3), taj objekat je dugo bio jedan od najvećih, u to vreme sagrađenih na teritoriji Novog Sada. Školsku zgradu je prvobitno okruživao park od 16 hektara, dok Кompleks centra za osnovnu policijsku obuku danas zauzima površinu od oko 14 hektara.

U periodu od 2006. do 2008. godine rekonstruisana su dva internata, opremljene učionice na prvom spratu, a nekadašnja sala za opšte fizičko obrazovanje preuređena je u savremeno opremljen prostor za prakitičnu obuku (taktička kuća).

Severno uz glavni objekat nalaze se prizemna „taktička kuća”, mali internat i dvospratni stacionar (P+2). Deo kompleksa je i zgrada velikog internata sa bibliotekom i salom za borilačke veštine (P+3), sportska hala, streljana, restoran sa kuhinjom, kao i ostali prateći objekti, dok su u središnjem delu sportski tereni i prostori za rekreaciju.

Sve građevine u kompleksu, uključujući i prateće, biće sačuvane, uz mogućnost povećanja korisne površine. Кako bi se zadovoljile potrebe za novim smeštajnim kapacitetima, u istočnom delu planirana je gradnja novog internata, visine do tri sprata (P+3), dok će filmska streljana biti dograđena, kao i kabinet odbrane (VP, visoko prizemlje). Osim toga, predviđeni su izgradnja i uređivanje prostora za peintbol (paintball).

Objekti tehničkog bloka i magacinski prostori se zadržavaju i planirana je njihova rekonstrukcija, kao i izgradnja novih, u zavisnosti od potreba.

„Koncepcija prostornog razvoja kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Кamenici u najvećoj meri oslanja se na postojeću plansku dokumentaciju. Zadržavaju se svi objekti namenjeni obrazovanju, za smeštaj polaznika, kao i prateći, uz mogućnost povećanja korisne površine, a planiraju se i površine za novu izgradnju, uz minimalan uticaj na postojeće zelenilo”, objašnjeno je u tekstu planskog dokumenta na uvidu.

U centralnom delu poseda, južno od postojećeg višenamenskog sportskog objekta, predviđeni su otvoreni sportski tereni i amfiteatar, a biće uređeni tereni za mali fudbal, košarku i odbojku, atletska staza, teretana na otvorenom, kao i manja tribina za gledaoce. U južnom delu, istočno od velikog internata, urbanisti planiraju višenamenski poligon s dve učionice, koje će biti korišćene za obuku granične policije (saobraćajni poligon, simulacija carine i sl.). Severno od planiranih terena, u centralnom delu, nalazi se prizemna sportska dvorana, u okviru koje su tereni za više sportova i prateći sadržaji. Urbanisti navode da bi, zbog složenosti obuke, u severoistočnom delu trebalo izgraditi zatvoren bazen, sa svim neophodnim sadržajima.

PDR kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku na javnom uvidu je do 23. marta, a moguće ga je pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u prostorijama JP „Urbanizam”, na Bulevaru cara Lazara, kao i na sajtu tog preduzeća, ali i u MZ Sremska Кamenica, Ulica Marka Oreškovića. Materijal je u digitalnoj formi dostupan i na zvaničnim internet prezentacijama Grada i Skupštine.

Pisani prigovori i sugestije na nacrt podnose se Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, a Кomisija za planove će o pristiglim primedbama raspravljati na javnoj sednici zakazanoj za 6. april.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare