HITNA SLUŽBA DOBIĆE TRI NOVA VOZILA: Novi prekogranični IPA projekat Kikinde i Žombolja u Rumuniji 

NOVI, zajednički projekat koji će lokalna samouprava u Kikindi realizovati sa susednom opštinom Žombolj u Rumuniji nazvan je „Banat 112“. Reč je o IPA programu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, ukupne vrednosti oko 768.000 evra.

Od te sume, kako je najavljeno, naš grad će dobiti nešto više od 350.000, a komšije s one strane međe oko 400.000 evra. Projekat predviđa da Hitna medicinska služba u Kikindi dobije tri nova sanitetska vozila sa savremenom opremom, a Crveni krst – koji prvi put učestvuje u prekograničnom projektu – sredstva će koristiti za edukativne aktivnosti o pružanju prve pomoći.

Drugi pišu

– Dva sanitetska vozila biće kompletno opremljena svim sredstvima za zbrinjavanje traume na terenu. Imaće i aparate najnovije generacije: defibrilator za direktno spasavanje života kod pacijenata sa srčanim zastojem, respiratore, EKG aparate… Treće vozilo koristiće se za transport pacijenata do klinika u Novom Sadu i Beogradu. Istovremeno, predviđena je i nabavka opreme za ambulantu – objašnjava dr Miloš Bajić, načelnik kikindske Hitne službe.

Crvenom krstu je, u okviru ove aktivnosti, namenjeno nešto više od 18.000 evra – prvenstveno za edukaciju učenika ovdašnjih osnovnih škola…

– Đake će obučavati licencirani predavači prve pomoći iz Crvenog krsta, u saradnji sa lekarima Hitne službe – precizirala je Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta.

Zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski, nadalje, objašnjava da sredstva najpre moraju biti obezbeđena u budžetima partnera, a kada se projekti uspešno realizuju i prođu nadzor nadležnih finansijskih institucija – domaćih i rumunskih – 85 odsto sume biće refundirano iz evropskih fondova.

BRATSKI POVEZANI

Kikinda i Žombolj su bratski gradovi i uspešnu saradnju imaju već 41 godinu. Do sada su uspešno realizovali četiri zajednička projekta iz programa prekogranične saradnje. Ovo je peti i treba da bude završen do kraja ove godine. Novu opremu dobiće i bolnica u Žombolju.

Preciznije rečeno, EU finansira 85 odsto ukupnih troškova, što je oko 652.800 evra, Žombolj ulaže oko 60.000, a kikindska lokalna samouprava i lokalni Crveni krst nešto više od 55.000 evra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare