NATO PAKT JAČA ISTOČNO KRILO: Američki tenkovi i brobena vozila stižu u Rumuniju! Mesto baziranja baza Bakau blizu Moldavije 

U grčku luku Aleksandropolis 7. marta, a to znači naredne nedelje uploviće američki logistički brod USNS Brittin (T-AKR 305).

U pitanju je RO-RO tip plovila koji će iskrcati tenkove Abrams M1, borbena vozila pešadije Bredli M2 i M3, kao i laka oklopna vozila M1117 i Hamvi.

Sva borbena tehnika biće upućena u 95 vazduhoplovnu bazu rumunskog ratnog vazduhoplovstva koja se nalazi izme gradova Bakau i sela Nikolaj Balčesku. Inače ova vazduhoplovna baze je dom lovačke i helikopterske eskadrile i u kojoj do sad nije bilo američke vojske, ali i pripadnika ostalih članica NATO pakta.

NATO snage nalaze se i uostali bazama Fetesti, Kampia Turzi, Brašov, Činku i Malina u kojima je takođe razmeštena rumunska vojska i koje su udaljene od Bakua

Zašto je ova baza veoma važna za NATO. 

Prema dobor upućenima baza Bakau može postati centar od kuda oprema može otići u nekoliko pravaca jedan je prema zapadu železnicom preko Mađarske, slovačke, Češke u Poljsku, drugi u zapadnu Ukrajinu ili na Jug u Odesku i Nikolajevsku oblast preko Moldavije ili jednostavno raspoređivanje uz samu granicu sa Moldavijom u slučaju eksalacije krize u Pridnjestrovlju ili napada Ukrajine na vojno skladište Kobasna.

Mnoge informacije ukazuju da je u pitanju više raspoređivanje zbog krize u Moldaviji, jer je zabeležno pomeranje trupa rumunske vojske ikako je tamošnje ministarstvo odbrane demantovalo te navode.

U slučaju Moldavije u ovoj bazi mogla bi da se formira bataljonsko-taktička grupa snaga za brzo reagovanje, koja bi u slučaju nekog otvorenog konflikta mogla da uđe u Moldaviju i u tu svrhu raspolaže sa preko potrebnim sredstvima za brzu reakciju u slučaju poziva tamošnjih vlasti zbog delovanja propruske opozicije i eskalacije intenzivnog sukoba u Pridnjestrovlju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare