ZAŠTO RAT U UKRAJINI TREBA GLEDATI KAO SUKOB CIVILIZACIJA, A NE KAO SVETSKI RAT: Da li je ovo okršaj Zapada i istočnih Slovena?!

Zašto ratu u Ukrajini treba geldati kao sukob civilizacija, a ne kao svetski rat?Prvo da vidimo šta je potrebno da neki sukob postane svetski?

U Prvom svetskom ratu učestvovale su evropske zemlje, ali pošto su Francuska i Velika Britanija imale ogromne kolonije u rat su bile umešane i njihove kolonije iako je sporednu ulogu imao Japan, Nikavih sukoba u Africi, Aziji i Južnoj Americi za vreme Prvog svetskog rata nije bilo.

A naziv svetski je dobio zbog Francuske i Engleske koje su bile kolonijalne sile, a pod protektoratom Ujedinjenog Kraljevstva smatrala se Kanada, Australija i Južna Afrika.

Drugi svetski rat je svetski jer se odigravao na nekoliko kontinenata u Evropi, Aziji i u Africi, pa se to moglo da se nazove svetski ratom.

O sukobu u Ukrajini

Sukob u Ukrajini ne može da se nazove svetskim ratom. Može da se nazove ratom preko posrednika ili u engleskoj varijani Proxy rat, zato što su učesnici sukoba u Ukrajini dve zemelje i to neposredni Rusija i Ukrajina.

Kad su velikog Nikolu Pašića pitali u srpskoj skupštini ko će da učestvuje u ratu kad nam je Austro-Ugarska objavila rat on je rekao: „Austro-Ugarska i mi“.

Uopšte se nije pretpostavljalo da će da još neko učestvuje u tom sukobu.

Rat preko posrednika je naprosto neko ko daje materijal, a neko drugi daje ruku odnosno manuelni rad, i taj materijal neko treći pretvori u finalni proizvod. To je preko posrednika.

Zašto sukob civilizacija, pa zato što su se uključili sve anglosaksonske zemlje SAD, Velika Britanija, Austraalija, Kanada. Novi Zeland nije i sve ove zemlje su pod okupacijom SAD.

Svaka zemlja koja ima strane baze je pod okupacijom.

Zašto Ukrajina nije svetski rat? Zato što se vodi na ograničnenoj teritoriji. Povezanih oružanih sukoba sa Ukrajinom nema, ne postoje sukobi u Aziji i Africi nema. To nije svetski sukob, nego sukob civilizacija.

Nisam rekao protiv pravoslavlja, jer obartite pažnju da pravoslavna grčka aktivno zauzima poziciju u sukobu sa pravoslavnom rusijom. Tako molim vas ne mojte da gledate ukrajinski sukob kao protestanstsko-katolički sukob protiv pravoslavlja -netačno je, nego suština je u tome da se vodi konflikt između Zapada i istočnih Slovena, jer ne možemo da kažemo svih Slovena, jer su Sloveni i Hrvati, Slovenci i Slovaci Česi i Poljaci, a oni su na suprtonoj strani od Rusije.

Tako da sukob u Ukrajini može jedino da se gleda kao sukob Zapada, protiv istočnih slovena, jer samo su istočni sloveni neposedno uključeni u sukob. Tu mislim na Beloruse jer aktivno podržavaju sukob.

Od ovog sukoba ne treba strahovat, kao i od sukoba Kine i Tajvana. Znači neće biti Svetskog rata, upotrebe nukelarnog oružja, nego se malo drami preko usta psedupolitičkih analitičara i znalaca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare