ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija! Eskobar jasno poručio, mediji u Prištini u šoku! 

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja KIM i istakao da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu „nisu u potpunosti povezani“.

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Eskobar je poručio da „jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka“.


– Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje – rekao je Eskobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahteva od Prištine da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude hteo, Eskobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, „nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu“.

On je dodao da „Kurti ne mora da se složi“ s tim jer se „Kosovo već složilo“.

ZSO i Francusko-nemački predlog nisu povezani
Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-nemačkog predloga, Eskobar je rekao da te dve stvari nisu u potpunosti povezane.

– ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari – poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sledećeg susreta u Briselu, Eskobar je rekao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi trebalo da se desi „vrlo, vrlo uskoro“.

Na konstataciju da je Vučić, nakon današnjeg sastanka sa međunarodnim predstavnicima, rekao da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasila sa predloženim planom za KiM i pitanje koje su to posledice i da li je Vučić zapravo prihvatio predlog, Eskobar je rekao da ne želi da govori o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali da su detaljno razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare