„ODMAH DA SE POŠALJU TENKOVI LEOPARD 2 UKRAJINI“: Baltičke zemlje vrše PRITISAK na Nemačku, oglasili se ministri spoljnih poslova

Ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije poručili su Nemačkoj da „odmah“ pošalje tenkove „leopard 2“ u Ukrajinu, što vlada u Berlinu okleva da učini.

„Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove „leopard“. Ovo je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Nemačka kao vodeca evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu“, napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič, prenosi Guardian.

Isti tvit objavile su njegove kolege iz Estonije i Litvanije, navodi Guardian.

Baltičke države graniče se sa Rusijom i strahuju da bi Moskva, ako pobedi u ratu Ukrajini, mogla da se okrene protiv tri zemlje koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza, ocenjuje Gardijan.

Molba Rinkeviča dolazi dan nakon što na vojnom samitu u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj nije dobijeno obecanje od vlade u Berlinu da će da dozvoli slanje tenkova kao pomoć Kijevu.

U petak su se približili, naručivši reviziju zaliha Leoparda 2, ali ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao: „Moramo da izbalansiramo sve prednosti i nedostatke pre nego što odlučimo o takvim stvarima, samo tako“, preneo je Asošiejted pres.

Vlada Olafa Šolca je od izbijanja rata imala oprezan pristup, iako je otišla dalje nego u prethodnim sukobima i promenila svoju dugogodišnju političku kulturu, koja je postojala od Drugog svetskog rata.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare