DOKTRINA LUDAKA: Zašto apokaliptična predviđanja Dmitrija Medvedeva za 2023. godinu treba shvatiti ozbiljno? NIŠTA NIJE SLUČAJNO 

Apokaliptična predviđanja Dmitrija Medvedeva su tobože bila deo serije „novogodišnjih” predviđanja i mogla bi se posmatrati kao neka vrsta podsmeha ili šale, ali takođe otkrivaju mentalitet Moskve, piše Jerusalem post.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, objavio je niz tvitova koji predviđaju propast Zapada.

Njegova predviđanja su navodno deo serije „novogodišnjih“ predviđanja i mogla bi se posmatrati kao neka vrsta podsmeha ili šale, ali takođe otkrivaju ukupan mentalitet koji vodi aktuelnu spoljnu politiku Moskve.

Predviđanja treba shvatiti ozbiljno jer su ih preneli i ruski državni mediji.

„Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poželeo je Zapadu „srećnu novu godinu“ svojom „futurističkom“ prognozom, koja je predviđala mnogo problema“, prenela je ruska novinska agencija TASS.

U izveštaju ruskih državnih medija istaknute su tvrdnje da će nafta mnogo poskupiti i da će se Velika Britanija vratiti u EU. Takođe je naglašena bizarna tvrdnja da će doći do novog oblika nacističke Nemačke , nazvanog „Četvrti rajh“, i građanskog rata u SAD.

Predviđanja bivšeg ruskog lidera su takođe važna jer on nije niko, ili samo neka TV ličnost; to je jedan od ruskih lidera koji nastavlja da igra svoju ulogu i nekada je ozbiljno shvatan na Zapadu.

Ne tako davno su zapadni spoljnopolitički eksperti raspravljali o „interesima“ Rusije i videli je kao „racionalnog“ aktera. Postajalo je sve jasnije da rukovodstvo Moskve ne zanima ništa racionalno; već je Rusija usmerena na uništavanje Zapada. Njeni pokušaji da se meša u zapadne izbore i širi zavere su očigledno deo šire agende za sejanje haosa na Zapadu.

Rusija zna da ima mnogo problema kod kuće, uključujući demografiju i vojsku koja je do sada podbacila u Ukrajini. Dakle, ona zna da za poraz Zapada treba podeliti Zapad jer se on ne može pobediti u poštenoj borbi.

Predviđanja Medvedeva kombinuju neke tačke koje jasno predstavljaju stavove Moskve, sa onima koje bi se bolje opisali kao „trolovanje“ ili objavljivanje samo da bi izazvale kontroverzu.

Pogledajmo neka od predviđanja.

Neobična predviđanja Dmitrija Medvedeva

Njegova tvrdnja da će cena nafte skočiti u nebo je interesantna i u skladu sa željom Rusije da poveća troškove energije na Zapadu.

On takođe tvrdi da će se najveće svetske berze preseliti u Aziju. Ovo je takođe tvrdnja koja je ukorenjena u odluci Rusije da napadne Ukrajinu i stav da je Azija ono što je danas važno.

Kritičari ruske invazije su uglavnom na Zapadu, a ne na mestima poput Indije ili Kine. Rusija veruje da je ekonomska budućnost u Aziji i uključena je u grupe, uključujući Šangajsku organizaciju za saradnju i Konferenciju o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji.

Rusija veruje da MMF i Svetska banka nisu toliko važni kao što su nekada bili. Ovo je klasičan izazov neoliberalnom svetskom poretku, onom gde su SAD bile lider međunarodnog poretka „zasnovanog na pravilima“.

Bivši ruski lider je takođe osporio Bretonvudski sistem monetarnog upravljanja, tvrdeći da će on pasti. Breton Vuds je bio sporazum o finansijskim odnosima između zemalja nakon Drugog svetskog rata i bio je zasnovan na ekonomijama SAD, Evrope, Kanade, Australije i Japana. On je služio u vođenju monetarnih odnosa među zemljama i bio osnova za konverziju valuta u američki dolar i obrnuto. Sovjetski Savez nije bio deo ovog sistema, a Rusija bi danas želela da podrži alternativni sistem. Članci u prošlosti govorili su o „azijskom Breton Vudsu“.

Druga Medvedeva predviđanja su još čudnija.

On misli da će se Velika Britanija ponovo pridružiti EU i da će Severna Irska napustiti UK i pridružiti se Irskoj. Predviđa pad evra i takođe tvrdi da će Mađarska i Poljska „okupirati zapadne regione bivše Ukrajine“.

Zatim tvrdi da će nastati „Četvrti rajh“ koji uključuje Nemačku, Poljsku, baltičke države, Češku Republiku, Slovačku i ono što on naziva još jednom republikom sa sedištem u „Kijevu“.

Čini se da su ove tvrdnje kontradiktorne. Zašto bi se Severna Irska ponovo pridružila Irskoj ako se Velika Britanija ponovo pridruži EU? Zašto bi Poljska i Mađarska okupirale Ukrajinu, kada je Mađarska uglavnom na strani Rusije? Kako bi se pojavio novi nemački „rajh” i preuzeo Kijev ako Ukrajina ne postoji? Ništa od ovoga nema smisla, i nije zamišljeno da ima smisla.

Medvedev takođe tvrdi da će SAD zapasti u građanski rat i da će Kalifornija i Teksas postati nezavisne. Teksas će se udružiti sa Meksikom, misli on. Ovo nema smisla. Očigledno, ovo je samo još jedan pokušaj Rusije da seje haos i podstakne glasine o građanskim sukobima u SAD.

Opšta poenta koju on iznosi je ukorenjena u pogledu Moskve na svetski poredak. Rusija misli da međunarodni sistem i državne granice nisu važni. Rusija želi kolaps EU i nada se da će videti još problema. Rusija takođe ima fantazije da se bori protiv „nacista“ u Ukrajini i zato želi da veruje da će zapadne zemlje formirati novi „rajh“.

Ozbiljnije je njegovo predviđanje da će Ukrajina prestati da postoji. To je politika Moskve. Rusija je htela da okupira Kijev, a zatim da ostavi krnju državu na zapadu Ukrajine koju bi okupirao Zapad. Rusija sada otvoreno govori o „podeli“ Poljske. To su opasni komentari jednog zvaničnika.

Oni se pojavljuju u trenutku kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Moskva više ne može da održava normalne veze sa SAD. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kontaktirao je Indiju u vezi sa razgovorima o mirovnom sporazumu sa Moskvom. Ali Lavrov je u ponedeljak rekao da Ukrajina mora da ispuni predloge Moskve u vezi sa njihovim „novim teritorijama“ ili će ruska vojska preduzeti akciju, preneo je TASS.

Rusija zaista ne želi mir

To znači da Rusija nije ozbiljna po pitanju mira. To znači da Rusija predviđa novu ofanzivu i novu potencijalno brutalnu fazu rata.

Naravno, Rusija i Zapad bi mogli da se odvoje od ovakvih stavova. Uzimajući u obzir komentare ljudi poput Medvedeva, međutim, i prethodne komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o propadanju Zapada, teško je videti kako Zapad zaista može ponovo da pregovara sa Rusijom ili da se nosi sa njom na normalan način.

Rusija je rekla šta misli i pokazala svoju ukupnu politiku. Za razliku od Kine – koja je opreznija i odmerenija u svojoj retorici, iako i ona želi da poremeti svetski poredak predvođen SAD – Rusija postaje ekstremnija. Novogodišnja „predviđanja” su primer ovog ekstremizma i kako Moskva misli da je sve u grabežu.

Zemlje treba da budu veoma oprezne i zabrinute jer bi Moskva koja veruje da nije vezana pravilima mogla da uradi nešto opasnije. S druge strane, poznato je da pojedini političari vole da deluju više preteće nego što jesu da bi dobili ustupke. Tokom Niksonove ere, američki predsednik je takođe pokušavao da ubedi druge da je pomalo „ludak“ kako bi stvorio strah kod svojih protivnika.

Rusija takođe pokazuje da se služi doktrinom „ludaka“, u kombinaciji sa politikom koja je zasnovana na podeli Zapada i osnaživanju Azije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare