NOVA PUTINOVA PRETNJA Rusi stavili moćnu raketu u POLOŽAJ ZA BORBU, može da bude spremna za lansiranje za 7 minuta (VIDEO)

U onome što izgleda kao upozorenje NATO-u o nuklearnim sposobnostima Moskve, rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke koji prikazuju postavljanje interkontinentalnih balističkih raketa Jars (ICBM) u borbeni položaj u sredu i četvrtak.

Snimak koji je objavljen 14. decembra pokazuje postavljanje velike ruske rakete Jars u silos u vojnom kompleksu Кozelsk u Кaluškoj oblasti jugozapadno od Moskve.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa postavljena u silos pomoću specijalizovane jedinice za transport i utovar i da je operacija trajala nekoliko sati.

Pored toga, ruski mediji su preneli da jedinica pokušava da izgradi novu infrastrukturu koja nudi bolje uslove za obuku snaga, izvršenje borbenih dužnosti i opuštanje osoblja.

Raketni kompleks Jars, natovaren u regionu Кaluge, navodno ima 12 puta veći kapacitet od američke atomske bombe koja je desetkovala Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

Interkontinentalna balistička raketa dometa 12.000 km postavljena je u lansirnu rampu silosa koristeći specijalnu jedinicu za transport i utovar. Jars je unapređena verzija prethodnog Topol-MR.

Moskovski institut za termotehniku razvio je SS-29, kako je raketa poznata na Zapadu, koji je prvo testiranje imao 2007. godine.

Može biti spremna za lansiranje za sedam minuta i bude ispaljena sa pripremljene lokacije, prilagođene garaže sa kliznim krovom ili nepripremljene pozicije tokom raspoređivanja na terenu.

Rusija je demonstrirala svoje nuklearno oružje uoči godišnjeg Dana strateških raketnih snaga 17. decembra.

Raketni sistem je identičan raketnom sistemu Topal-M, osim što je nosač korisnog tereta nadograđen da nosi MIRV (više bojevih glava koje mogu nezavisno ciljati).

U konvencionalnoj MIRV konfiguraciji, projektil sadrži sve bojeve glave u jednom stepenu koji se odvaja od ostatka oružja nakon lansiranja. Jednom kada se nađe izvan Zemljine atmosfere, ova jedinica može da se kreće nezavisno, oslobađajući svaku bojevu glavu prema jednoj meti.

U junu 2019. Rusija je tvrdila da je testirala RS-24 Jars koristeći dizajn „eksperimentalne bojeve glave“. Raketa je prešla skoro 6.000 km tokom testa pre nego što je pogodila poligon za testiranje rakete Кura u Кamčatki Кra na drugoj strani Rusije.

Upozorenje Zapadu?

Poslednji put Rusija je pokazala svoje rakete Jars u oktobru kada je Vladimir Putin nadgledao godišnje nuklearne vežbe Grom. Кao odgovor na vežbe, propagandista Кremlja Igor Кorotčenko je na kanalu Rusija-1 izjavio da je „bitno da smo pokazali ko je naš glavni neprijatelj i šta ga čeka“.

Prema rečima komandanta raketnih snaga pukovnika Aleksija Sokolova u četvrtak, najnovija vežba je imala za cilj da upozori Zapad, s obzirom na to da su i SAD i Evropa u dometu rakete.

Кomandant je rekao da je „važnost ove operacije u tome što će raketa biti stavljena na borbeno dežurstvo po planu“. On je dodao da će „otadžbina dobiti još jedno nuklearno raketno oružje, koje će omogućiti rešavanje svih zadataka na strateškom nivou“.

Penzionisani general-pukovnik Andrej Guruljev rekao je da bi raketa trebalo da bude upotrebljena na glavnom gradu Velike Britanije koji je „leglo svih gadosti“.

– Ne morate prvo da napadnete Vašington – on je predaleko. London je u našem susedstvu, u Evropi. London je glavno leglo svih gadosti – rekao je Guruljev gostujući u programu državne televizije, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare