PREMIJERKA BRNABIĆ OBIŠLA NOVU DEONICU AUTO-PUTA PRELJINA-PAKOVRAĆE: Srbija se menja nabolje! Imamo novca za sve velike projekte

Otvaranju deonice Preljina-Pakovraće, na auto-putu Miloš Veliki prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Čim je stigla najpre se zahvalila radnicima koji su radili na ovom projektu.

– Hvala vam na svemu. Mislim da je predsednik Vučić 12 puta posetio ovaj deo. Žao mi je što on danas nije mogao da dođe, ali sigurna sam da će doći da vam se zahvali. Da nastavimo što jače do Požege. Ostalo je još malo, važno je da završimo što pre. Jedna trećina cele trase su tuneli i mostovi – rekla je Brnabić koja se potom provozala autobusom ovom deonicom.

Premijerka je istakla da se u ovom trenutku gradi 12, što autoputeva, što brzih saobraćajnica. To je iznost od 3,8 milijardi.

– To pokazuje koliko nam se Srbija promenila nabolje i koliko se navikavamo na dobre stvari. Zaboravili smo Ibarsku magistralu – rekla je Brnabić.

Ona ističe da, uprkos svim ulaganjima i borbi sa pandemijoj, vidimo da država može da se izbori sa svim i da brine o svojim građanima.

Imamo novca za velike projekte

Ona dodaje da država ima dovoljno novca za sve velike projekte, i da i pored svih radova koje podstiče država javni dug je konstantno pod kontrolom.

– Možemo, radimo, i nema tu nikakvih problema. Čini mi se da bi mogli i više, ali nemamo dovoljno radnika i građevinske operative. Mi ovakve stvari nismo radili decenijama, i mnoge stvari ponovo učimo, naši inženjeri dugo nisu imali prilike da rade na ovakjvim projektima, probijanju tunela i građenju mostova – kaže Brnabić, dodajući da će u budućnosti sve biti lakše.

Premijerka je govorila i o energetskoj tranziciji i zelenoj agendi, ističući da su se mnogi juče setili da brinu o ekologiji, dok država radi na tom polju.

– Krenuli smo da radimo elektroenergetske objekte, brze pruge, sve ono što nije rađeno od Tita. Vučić živi za puteve i pruge, povezivanje različitih gradova u Srbiji, povezivanje ljudi. Imate dve vrste ljudi – ljude koji grade, i one koji ruše. Vučić je od tih koji grade, a drugi su rušili i blokirali – ističe ona.

Ana Brnabić podseća da su političari do 2012. godine ostavili zemlju sa ogromnom stopom nezaposlenosti, zatvorenim fabrikama i deficitom u budžetu.

– Imali smo dug koji je stalno rastao, a narod ništa od toga nije imao, ni puteve, ni škole, ništa nisu imali. Sada imate potpuno drugačiju Srbiju. Zemlju koja smanjuje javni dug, a otvara nove puteve, škole i bolnice. Imamo snage i uprkos pandemiji. Tadašnji političari su samo krali, što vidite i danas. Oni danas imaju pare da kupuju klubove premijer lige – rekla je premijerka.

Ona kaže da na Srbiju nikada nije gledala kao na zemlju jeftine radne snage, već na narod koji ima ogroman talenat, kreativnost, ideje.

– Na to smo uvek želeli da idemo, kako bi nadoknadili propušteno vreme, i sustigli one koji su bili ispred nas. I uspeli smo u tome. Sećam se kada je Vučić postao predsednik Vlade da je imao jako težak zadatak, sa fiskalnom konsolidacijom i poplavama koje su se desile. Ali uspešno smo se izborili sa svim problemima, samo mi smo verovali da Srbija i naš narod to mogu – kaže predsednica Vlade.

Premijerka prisustvuje svečanosti umesto predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na petlji Preljina, autoput „Miloš Veliki“ spajaće se sa budućim autoputem E-761 i deonicom Pojate – Preljina i na taj način biće povezan sa autoputem E-75. Na autoputu „Miloš Veliki“ kod Požege, razdvajaće se autoputevi prema Crnoj Gori i prema Kotromanu na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Cela deonica Preljina-Požega duga je 31 kilometar je u potnunosti asfaltirana, kao i urađena zaštitina ograda koja će ubuduće čuvati sve vozače od većih saobraćajnih nezgoda.

Izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege rasteretiće se obilaznica oko Čačka i magistralni put koji prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Deonica Preljina–Požega jedna je od najzahtevnijih trasa koje se trenutno izvode u Srbiji sa brojnim mostovima, nadvožnjacima i najdužim tunelima u Srbiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare