UDARNA VEST! DETALJAN ISKAZ GORANA DŽONIĆA: Opisao zločin i otkrio imena ubica Đokića

Goran Džonić naveo da ni on ni njegovi sinovi nisu ubili Gorana, Gordanu i Lidiju, već da su to učinili Aleksandar i Kostadin Milošević

Uhapšeni Goran Džonić, penzionisani vatrogasac iz Moravca, osumnjičen da je u noći između 26. i 27. septembra ubio daljeg brata od strica Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i njihovu ćerku Lidiju (24) sa sinovima Stefanom i Milanom, priznao je da je tipovao rođačku porodicu, ali se branio da je to učinio iz straha od meštana braće Miloševići – Kostadina i Aleksandra, koji su osmislili čitav plan i Džonića iskoristili kao Đokićevog čoveka od poverenja. Prema Džonićevim rečima, porodicu Đokić je ubio jedan od braće Milošević, a saučesnici su bili njegov brat (obojicu braće zovu Jojke) i još jedan njemu nepoznati muškarac.   

Više javno tužilaštvo u Nišu je povodom ubistva tročlane porodice Đokić donelo naredbu o proširenju istrage i protiv okrivljenih Miloševića, koji se takođe terete za krivično delo teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 11 Krivičnog zakonika. Okrivljeni su juče saslušani u tužilaštvu, a Višem sudu u Nišu je podnet predlog za određivanje pritvora do 30 dana.

– Moji sinovi nemaju veze s ubistvom Đokića niti sam ga ja izvršio. Miloševići su me iskoristili iako ih nisam poznavao ranije, samo sam čuo za njih kao za opasne Jojke. Dve nedelje pre ubistva Đokića jedan od te dvojice braće, ćelav s velikom glavom, došao je na plac mog sina Stefana, koji je od naše kuće udaljen oko 800 metara, a treća kuća od placa je kuća Miloševića. Ja sam hranio Stefanovog psa kad je Jojke došao i rekao mi da sednem. „Da li znaš Đokića“, pitao me je. Kad sam mu rekao da smo rođaci, rekao je da to zna i da samo ja mogu da im pomognem da obave nešto s njim – rekao je na početku odbrane Goran Džonić, ističući da se već tada uplašio za sebe i svoju porodicu jer je posumnjao da je po sredi neko dugovanje, budući da mu je u glavi bilo da Đokić daje pare na kamatu, kao i da su svi u selu znali da u gepeku čuva novac. 
Džonić je tužiocu rekao da mu je Jojke tada dao rok da razmisli kako da mu pomogne da zaustavi auto Gorana Đokića dok oni nešto s njim završe. Okrivljeni za trostruko ubistvo priznao je da je učestvovao u njemu i ispričao svoju verziju masakra.

– Jojke mi je rekao da zna da imam dva sina i da će mi naknadno objasniti šta da radim. Na odlasku mi je rekao da mu javim kad Đokić dođe kod svoje majke i kad odlazi od nje i da se ne sekiram jer ćemo se sve dogovoriti. Sutradan mi je doneo nokiju i rekao mi da mu s nje na ukucani broj javim kad Goran Đokić dođe kod majke. U nedelju 26. septembra oko devet uveče pozvao sam Jojketa i rekao mu da je Goran stigao kod majke, a on mi je rekao da za 15 minuta budem kod rampe. Otišao sam tamo i video crni džip, mislim da je porše. Parkirao sam se iza njega. Jojke mi je rekao da mu se javim kad Goran krene od majke i da svoj auto sakrijem kod žbuna i da krenem peške zemljanim putem, dok Đokić bude išao asfaltom. Video sam od kuće kad je Đokić pošao, mislim, posle ponoći i javio sam Jojketu. On mi je rekao da ne zaboravim da ponesem pištolj – ispričao je Džonić uz konstataciju da je njegov pištolj uvek bio spreman.

Navodno, po naredbi Miloševića, Džonić je došao do rampe gde je video autić s petoro vrata koji je je vozio nepoznati muškarac. Džonić tvrdi da mu je Milošević naredio da krene ka autu Đokića i da ih zaustavi, a kazao je da su mu Đokići rekli da su ga videli kad je pešačio. Detaljno je opisao dramu koja je prethodila zverskom ubistvu porodice Đokić. 

– Jojke je otvorio vrata Đokićevih kola i seo na zadnje sedište. Imao je u ruci pištolj i naredio je i meni da uđem u auto. Seo sam pored Jojketa iza Gorana. On je bio u sredini, a iza suvozača Gordana. Jojke je uperio pištolj u Gorana, Gordana je počela da vrišti. Jojke joj je rekao: „Smiri se ili ću ti prosuti mozak“, a Goranu: „Vozi pravo prema njivama“- ispričao je Goran Džonić. 

Dalje, okrivljeni kaže da je primetio crveni auto koji je išao za njima i da su se kretali pravo i nakon izlaska iz sela i račvanja puta, a da je dao pištolj Jojketu kad mu ga je zatražio u putu. Kad su se zaustavili, kako kaže, čim su skrenuli levo posle bedema, Jojke mu je naredio da izađe iz kola i da uđe u crveni auto kod bedema. Džonić je tužiocu rekao da su ga noge izdavale kad je čuo prvi pucanj i video Goranovu glavu na staklu.  

– Posle nekoliko metara hoda čuo sam pucanj i okrenuo sam se. Video sam Goranovu glavu na staklu. Shvatio sam da je ubijen. Želeo sam da pobegnem , ali mi noge nisu dale. Čuo sam još tri pucnja i seo u crvena kola pozadi. Na mestu suvozača je bio drugi Jojke, prepoznao sam ga jer liči na brata – tvrdi Džonić  i navodi da je posle 15 minuta video veliki plamen iz pravca separacije gde su ubijeni Đokići. 

Goranov pasat je, prema kazivanju okrivljenog, preko bedema vozio Jojke. Njemu se potom priključio drugi brat i otišli su u njive i krenuli ka Nišu i došli do rastinja, gde je pasat stao. 

– Obojica Jojketa ulaze u pasat i prolaze kroz žbunje. Tada sam video svetlo kroz žbunje i posle malo vremena i vatru i potom se Jojke vraćaju iz tog pravca i ulaze u crvena kola i unose platnenu torbu i dve PVC kese – rekao je okrivljeni. 

Okrivljeni za teško trostruko ubistvo Goran Džonić ispričao je svoju verziju preraspodele novca među egzekutorima, zbog kojeg je porodica i likvidirana. 

– Ćelavi Jojke je seo pored  mene i izvadio novac, a kese bacio napred bratu. Novac je bio u duplim kesama, a deo novca je dao i meni. Upakovane štosove ćelavi je davao meni, a ja, kako mi je naredio, njegovom bratu na mestu suvozača. Hteo je da moji tragovi ostanu na novcu. Platnenu torbu nije istresao, već je izvadio novčanice. Na dnu je bio pištolj na burence i ispod je bila jedna koverta sa oznakom vestern juniona –  ispričao je Džonić. 

Naveo je da je nameravao da baci u vodu pištolj koji mu je Jojke vratio posle ubistva, ali da mu je on naredio da ga vrati na mesto gde je bio i ranije. Telefon je navodno vratio Jojketu. 

Stefan: Imam svedoke iz vojske

 Na saslušanju kod tužioca obojica braće Džonić imala su alibi. Obojica su navela da imaju svedoke koji će da potvrde da su u noći ubistva Đokića bili daleko od rodnog kraja.

– Ja sam u noći ubistva Đokića bio u bazu Medevce u Medveđi i imam svedoke iz Vojske Srbije koji će to da potvrde – rekao je Stefan Džonić, na čijem imanju u Moravcu je policija pronašla Đokićev novac.

Stefan je, prema kazivanju izvora Srpskog telegrafa, vrlo samouvereno odgovarao na postavljena pitanja.

– Od 17. do 22. ili 23. septembra bio sam u Nišu zbog lekarskih pregleda i fizičke provere pred moj planirani odlazak u mirovnu misiju u Liban. Ne znam otkuda taj novac u kući koju sam gradio od svojih sredstava. Moj otac je otključavao molerima kuću. Ne znam ni otkuda meci koji su nađeni u ostavi garaže – kazao je Stefan, ističući da ne zna da je njegov otac imao nelegalni pištolj, kao i da mu je poznato da je ranije vratio pištolj za koji je imao dozvolu. 

Stefan tvrdi da je za ubistvo rođačke porodice saznao iz medija dok je bio u bazi i da je bio na njihovoj sahrani.

Sin Milan: Bio sam na poslu


Džonićev sin Milan rekao je u iskazu u tužilaštvu da je kobne noći kada su ubijeni Đokići bio na poslu u vatrogasnoj službi.


– Bio sam u noćnoj smeni. Pitajte mog vođu sektora, koji će to potvrditi, a svako izlaženje s posla se evidentira i smena se može napustiti samo po odobrenju šefa smene. Ne sećam se da li je te večeri bilo nekih vatrogasnih intervencija. Za otmicu Đokića sam posle saznao od brata od tetke, a onda i od brata Stefana. Tog jutra 27. septembra pitao sam mamu gde je tatin pasat, a ona mi je rekla da je ostao kod kuće. Jesam čuo da je pronađen novac u kući koja je namenjena mom bratu Stefanu, ali ne i da je pronađen pištolj kod naše majke u Aleksincu – rekao je Milan na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

NALAZI ISTRAŽNIH ORGANA

Porodica Đokić ubijena je u noći između 26. i 27. septembra. Ubice su ih presrele na putu i primorale da se posle posete Goranovoj majci Stojanki u Moravcu svojim pasatom odvezu do šibljaka kod tog sela. Tamo su ih likvidirali s pet hitaca. Gordana i ćerka Lidija pogođene su sa po dva hica u grudi i glavu, a Goran je usmrćen jednim metkom ispaljenim u glavu. Njihova tela su potom spaljena. Ubice su zatim Goranov pasat odvezle petnaestak kilometara dalje u rejon sela Tešica, gde su ga zapalile. Prema dosadašnjim nalazima, ubice su koristile dva pištolja, kalibra 7,65 i devet milimetara. DNK tragovi Gorana Džonića, okrivljenog za ubistvo, nađeni su na pištolju i novcu zakopanom u voćnjaku njegovog sina. 

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare