KON UPOZORAVA: Imamo dečaka od 16 godina u teškom stanju, evo ko može da primi buster dozu posle 4 meseca

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je da su neophodne ozbilje sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere.

– Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrzumeva da virus traži osetljivu populaciju, i preko porodica ulazi u škole – kaže Kon.

On ističe da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

– Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina – navodi on.

Kon tvrdi da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca vakcinacijom.

– Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio Sinofarm već posle 4 meseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa – rekao je Kon.

Doktor kon je upozorio da je potrebno da ljudi koji imaju neu hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu u nakon 4 meseca.

– Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita – objasnio je Kon.

– Potrebno je sprovoditi epidemiološke mere i ozbiljno kažnjavati one koji ih krše – zaključuje on.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare