8 impresivnih zdravstvenih prednosti trešanja: Omiljeno voće mnogih, i to sa dobrim razlogom 

Trešnje su omiljeno voće mnogih i to sa dobrim razlogom. Ovo malo, ali snažno voće prepuno je vitamina, minerala i antioksidanata. Stoga nije ni čudo što se smatraju – superhranom!

Predastavljamo osam impresivnih zdravstvenih prednosti trešanja, prema pisanju „Healtline“.

1. Bore se protiv upala i bolesti

Crvene trešnje dobijaju svoju bogatu boju od antocijana i bogate su polifenolima poput flavonoida. Ovi fitonutrijenti, ili biljne hemikalije, imaju antioksidativna svojstva.

trešnje

Antioksidansi štite od zapaljenja i bore se protiv slobodnih radikala, koji mogu da izazovu oštećenje ćelija i doprinesu razvoju hroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. A trešnje u sebi sadrže moćne antioksidante poput vitamina A, beta-karoten, vitamina C i E.

Jedan pregled višestrukih studija otkrio je da jedenje najmanje 45 trešanja svakog dana može da doprinese smanjenju upale koju izazivaju slobodni radikali.

– Ali ako ste osetljivi na salicilate, prirodnu biljnu hemikaliju koja se nalazi u trešnjama i takođe se koristi u aspirinu, konzumiranje tolikog broja trešanja može dovesti do problema sa stomakom i do dijareje – kaže nutricionista Karli Sedlaček za „Clivlend Clinic“.

2. Doprinose mirnijem snu

Ista studija je pokazala da kisele i slatke trešnje pomažu da bolje spavate zahvaljujući visokom nivou melatonina, odnosno hormona koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja.

Ova hemikalije pomaže vašem telu da proizvodi melatonin, aminokiselinu koja povećava serotonin, hormon sreće i zadovoljstva.

3. Umiruje bolne mišiće

Studije trkača na duge staze pokazuju da trešnje i sok od trešanja može da ublaži upalu i umiriti bolne mišiće nakon treninga.

Druga studija je otkrila da konzumiranje dodatka u prahu koji se prave od trešanja poboljšavaju performanse vežbanja i izdržljivosti kod trkača. U studiji su takmičari uzimali dodatak deset dana pre polumaratona i imali su 13 procenata brže vreme završetka trke od onih koji su uzimali placebo. I posle su osećali manje bola.

Trešnje, voće

4. Sprečavaju i ublažavaju bolove od artritisa

Jedna od četiri osobe sa gihtom konzumira trešnje, dok sok ili ekstrakt od ovog voća smanjuje rizik od bolnog izbijanja gihta.Prema istraživanju iz 2017. godine, nagomilavanje mokraćne kiseline izaziva inflamatorni artritis, zbog čega je moguće da osetite kako vam nožni prsti i drugi zglobovi „gore“.

– Konzumiranje ploda ili soka od trešanja može da smanji nivo mokraćne kiseline i ublažiti bol i oticanje artritisa – kaže Sedlaček, koji navodi da je u studiji više od 600 ljudi sa gihtom, jeli sveže trešnje tokom dva dana imali su oko 33 procenta manje napadaja od gihta od onih koji ih nisu jeli.

5. Štite srce

Šolja svežih trešanja ima 260 miligramakalijuma, vrlo malo natrijuma i velike količine biljnih sterola (fitosterola).

– Hrana sa visokim sadržajem kalijuma i malo natrijuma, koja se jede u umerenim količinama, može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti – napominje Sedlaček. Osim toga, konzumiranje biljnih sterola je efikasan i prirodan način za snižavanje holesterola, što je još jedan korak ka zdravlju srca.

6. Poboljšavaju nivo šećera u krvi

Trešnje su voće sa niskim glikemijskim indeksom. Trešnje takođe sadrže vlakna u svojoj „koži“ zbog čega podižu šećer u krvi sporije. Zato je ovo voće savršena poslastica za osobe sa dijabetesom.

Sedlaček napominje da ih treba jesti u umerenim količinama, jer je voće i dalje ugljeni hidrat.

On navodi studiju u kojoj su ljudi sa dijabetesom pili koncentrovani soka od trešanja svaki dan tokom šest nedelja i imali su značajan pad nivoa šećera u krvi. Istraživanja su u toku kako bi se videlo da li zdrava ishrana koja uključuje trešnje može da preokrene proces predijabetesa.

trešnje

7. Smanjuju rizik od raka

– Znamo da uravnotežena ishrana sa puno svežeg voća i povrća može da pomogne u smanjenju rizika od raznih karcinoma – kaže Sedlaček.

Visoke količine antocijanina i melatonina u trešnjama štite od oštećenja ćelija koje izazivaju rak. Trešnje, kako je dokazano, takođe imaju bioaktivna jedinjenja, hemikalije koje mogu da pomognu u prevenciji raka.

8. Lako se dodaju u ishranu

Trešnje su raznovrsne i neverovatno ukusne.

I slatke i kisele sorte dobro se slažu sa mnogim namirnicama. Osim toga, srodni proizvodi, kao što su sušene trešnje, prah od trešanja i sok od trešanja, čine zanimljive dodatke mnogim receptima.

Uživajte u svežim trešnjama za užinu ili napravite desert. Mogućnosti za korišćenje trešanja u kuhinji su beskrajne, ne plašite se eksperimentisanja.

UDARNA VEST.rs(Ona.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare