Alarm u Briselu: Kina predstavlja pretnju za snabdevanje Evrope barutom

Evropa se previše oslanja na Kinu u pravljenju baruta i rizikuje krizu u snabdevanju koja bi mogla da ugrozi bezbednost kontinenta, upozorio je jedan od najvažnijih odbrambenih kontraktora u EU.

Šef švedske kompanije „Saab“, jednog od najvežih evropskih proizvođača municije, upozorava da zvanični Peking dominira u snabdevanju Evrope ključnom komponentnom za pravljenja baruta! Bez njega se ne mogu praviti artiljerijske granate, kao ni metal za pravljenje podmornica i ratnih brodova. Evropa se previše oslanja na Kinu u pravljenju baruta i rizikuje krizu u snabdevanju koja bi mogla da ugrozi bezbednost kontinenta, upozorio je jedan od najvažnijih odbrambenih kontraktora u EU.

U intervjuu za POLITICO, izvršni direktor kompanije „Saab“ Mihael Johanson pozvao je vlade evropskih zemalja da smanje ekološka pravila kako bi kompanijama olakšale diverzifikaciju svojih lanaca snabdevanja za kritične vojne komponente. Peking igra ključnu ulogu u snabdevanju zemalja EU sirovinama koje su im potrebne za njihovu odbrambenu industriju, iako Kina takođe pruža vitalnu podršku ratnoj mašineriji Vladimira Putina u Ukrajini.

– Kada je reč o snabdevanju komponentama za barut, pogonsko gorivo koje se koristi za ispaljivanje granata, zapadne odbrambene firme trebalo bi da traže da diverzifikuju svoje izvore – rekao je Johanson i nastavio:

– Dok su se rokovi isporuke i cene za neke komponente poboljšali, evropska odbrambena industrija i dalje se suočava sa uskim grlima, posebno sa barutom i nitrocelulozom za stvaranje praha. Rizik da Kina na neki način prekine isporuku nitroceluloze za proizvodnju baruta u Evropi bio bi štetan.

Od početka rata u Ukrajini, evropske odbrambene kompanije bile su pod pritiskom da proizvode brže i više oružja i municije, kako da podrže Kijev, tako i da ojačaju domaću odbranu. Kako u poslednje vreme Rusija beleži uspehe na frontu, neuspeh Zapada da pošalje dovoljno municije u Kijev već oblikuje dešavanja i mogući ishod. Do početka 2026, Evropska komisija računa da će EU proizvoditi dva miliona granata godišnje. Ali jedno od glavnih uskih grla za bržu proizvodnju je nedostatak pogonskog goriva i eksplozivnog baruta. Evropska komisija je tražila pomoć: Skoro polovina od 500 miliona evra subvencija EU u skladu sa Zakonom o podršci proizvodnji municije (ASAP) dodeljena je projektima koji imaju za cilj povećanje proizvodnje baruta. Propelantni prah se pravi od nitroceluloze, između ostalog, koja je i sama napravljena od pamučnih vlakana koja uglavnom dolaze iz Kine.

„Saab“ je jedan od glavnih evropskih proizvođača oružja, koji proizvodi kopneno borbeno oružje, podmornice i projektile. Uz francusku „Dassault Aviation“, švedska kompanija je takođe jedini evropski proizvođač koji može sam da napravi borbeni avion – JAS 39 Gripen.

Komentar Johansona dolazi u vreme kad Brisel gura agendu ekonomske bezbednosti za smanjenje zavisnosti od Pekinga – u pokušaju da se smanje rizici u lancima snabdevanja EU. Kada je reč o oružju, ulozi oslanjanja na kineske sirovine i komponente su posebno visoki. Prema američkim obaveštajnim službama, Kina verovatno obezbeđuje nitrocelulozu Rusiji kako bi pomogla u ratnim naporima Moskve. To je rizik kojeg je Brisel svestan.

Jedan zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da proizvođači baruta u EU moraju da diverzifikuju izvore snabdevanja. Oni to mogu da urade tako što će identifikovati nove proizvođače – ali čiji pamuk treba da se ponovo kvalifikuju za proizvodnju praha, za šta je potrebno vreme – ili ulaganjem u nova rešenja kao što je drvna celuloza. Finsko-norveški proizvođač municije „Nammo“ počeo je 2022. da traži zamenu za celulozu na bazi drveta za celulozu na bazi pamuka koja se široko koristi.

– Evropski proizvođači oružja moraju da pogledaju ekosistem i materijale kao što su aluminijum i titanijum, da vide kakve zavisnosti imamo od Kine, i Rusije u određenoj meri – zaključio je Johanson.

Pre nego što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, evropski vazduhoplovni giganti, uključujući Erbas, su se u velikoj meri oslanjali na Rusiju za titanijum, koji je ključni materijal za odbrambenu industriju, koji se koristi za izgradnju vojnog vazduhoplovstva.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs/Politico.eu)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare