Zelenski razgovarao sa predsednicom Švajcarske o pripremi za mirovni samit 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskirazgovarao je telefonom sa predsednicom Švajcarske Violom Amherd o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine.

Rusija je više puta ponovila da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

„Razgovarao sam sa Violom Amherd i zahvalio sam Švajcarskoj na njenoj stabilnoj podršci, posebno na današnjoj odluci da izdvoji 5 milijardi švajcarskih franaka za obnovu Ukrajine. Razgovarali smo o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je istakao da će se na samitu nastaviti rad na primeni Formule mira nakon četiri sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost u Kopenhagenu, Džedi, Malti i Davosu.

Zelenski i Amherd su se saglasili da nastave blisku saradnju na angažovanju što šireg spektra zemalja na samitu kako bi se formulisala zajednička praktična vizija za postizanje pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira za Ukrajinu.

Švajcarska će biti domaćin ukrajinskog mirovnog samita 15-16. juna na nivou lidera zemalja učesnica ukrajinske Formule mira.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs/Tanjug)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare