„PRIJATELJU, POMOZI, UBIŠE MI DETE“ Svedok o drami nakon što je Mariju (25) iz Niša udario auto, otkrio kako su pokušali da je spasu

Plućna embolija, od koje je tri meseca nakon saobraćajne nesreće preminula Marija Šulović (25) iz Niša, posledica je povreda koje je ona zadobila u tom udesu. Ovo je potvrdio veštak Instituta za sudsku medicinu iz Beograda dr Zoran Mihailović na nastavku suđenja Igoru Stojkoviću (43) iz Niša koj je optužen da je vozeći automobil marke “mazda” u pijanom stanju,31.decembra 2020.godine oko 17.20 časova na raskrsnici raskrsnica Donjovlaške ulice i Ulice i Miodraga Petrovića Čkalje, naleteo na Mariju koja je išla pešice sa ocem. Veštak je nedvosmisleno izneo svoj nalaz pred većem Višeg suda u Nišu kojim predsedava sudija Milica Grujić.

– Plućna embolija je komplikacija tih povreda koje je ona zadobila. Prvo je bila bez svesti i priključena na mašinu za disanje. Sve vreme je bila vezana za postelju sa slabošću svih ekstremiteta. Dobijala je terapiju protiv tromboze ali je i pored toga došlo do embolije. Nastanak embolije nije u vezi sa lečenjem nego sa povredama koje je zadobila – bio je kategoričan dr Mihailović.

On je pojasnio da do pojave embolije dolazi češće u prvih nekoliko nedelja nakon povređivanja ali da nije neuobičajeno da se ona javi ni posle više vremena “pogotovo kod ležećih pacijenata”.

– Embolija je posledica dugotrajnog ležanja do koga je došlo usled zadobijenih povreda. Ne postoji drugi okidač koji nije u vezi sa povredama za nastanak plućne embolije. Postoje biohemijske analize koje ukazuju na postojanje tromboze ali ne postoji ni jedan konkretni parameter na osnovu kog se utvrđuje da će da dođe do komplikacija ovog tipa. Plućna ebolija je poslednja u nizu komplikacija do kojih je došlo usled povreda zadobijenih u udesu – istakao je dr Mihailović.

On nije mogao da odgovori na pitanje branioca Irene Đorđević da li je do razvoja embolije došlo usled premeštanja Marije Šulović iz UKC Niš na Kliniku za rehabilitaciju u Beogradu ali je naveo da u vreme transporta ona nije bila nepsredno životno ugrožena kao nakon udesa. Veštak nije mogao da odgovori ni u kom trenutku je došlo do infekcije bakterijom klostridijom, ali je rekao da je ona česta za bolničke uslove, pogotovo kod pacijenata kojima je organizam oslabljen.

Veštak: „Pešaci se kretali pravilno“

Veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević, odgovarajući na pitanja stručnog savetnika odbrane Milana Vujanića kako je propisano da se kreću pešaci kada nema trotoara, rekao je da on smatra da su se Marija i njen otac Nebojša Šulović, kretali pravilno.

-U zakonu je navedeno da su pešaci obavezni da se van naselja kreću levom stranom kolovoza, u pravcu kretanja pešaka, osim ako bi kretanje desnom stranom kolovoza bilo bezbednije, kao u slučaju krivine ili radova na putu. Konačnu odluku ostavljam sudu na ocenu a po mom mišljenju kretanje pešaka u ovom slučaju bilo je pravilno, imajući u vidu da se nezgoda desila u krivini – rekao je Bogićević. On je obrazložio da je mesto sudara odredio na osnovu tragova kočenja, oštećenja va vozilu, izveštaja veštaka sudske medicine, uz primenu softvera “Pc crash”. No, Vujanić je zbog neslaganja uložio primedbu, smatrajući da nisu pruženi dokazi na osnovu kojih je određeno mesto sudara, brzina usporavanja I još neki parametri. Vujanić je dodao i da pešaci mogu da pređu na desnu stranu kolovoza samo ako uz levu postoji opasnost kao što je provalija ili odron, što ovde nije slučaj.

„Prijatelju pomozi, ubiše mi dete“

Slavoljub Rajković, koji je autom prevezao Mariju do bolnice, posvedočio je da ga je zaustavio otac povređene devojke rečima: “Prijatelju pomozi, ubiše mi dete”. On je rekao da su povređenu devojku u automobil uneli njen otac Nebojša i suvozač iz Stojkovićevog automobila. Rajković je naveo da se ne seća da je Stojković unosio povređenu devojku u kola, ali je potvrdio da je ponudio pomoć u smislu da je on preveze do bolnice, što je Marijin otac odbio rečima: “Prijatelju molim te skloni se, nema potrebe”.

Vozio pijan 

Optužnicom VJT u Nišu, Stojković se tereti da je „u stanju veoma teške alkoholisanosti“, sa dva promila alkohola u krvi, počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje se može izreći kazna od dve do 12 godina zatvora. Prema navodima optužnice, Igor je vozio “pod dejstvom alkohola, neprilagođenom brzinom i ne obraćajući pažnju na pešake koji su se nalazili na kolovozu”. Sud je danas naložio dopunsko veštačenje radi razjašnjenja nejasnoća oko stepena alkoholistanosti Stojkovića a u nastavku suđenja u maju biće saslušan veštak Zavoda za sudsku medicine.

Umrla u bolnici posle tri meseca

Saobraćajna nesreća u kojoj je povređena Marija Šulović desila se 30.decembra 2021.godine. Nakon udarca automobila ona je zadobila je teške povrede glave i mozga, kao i brojne povrede, zbirno okarakterisane kao “opasne po život”. Marija je preminula u bolnici posle tri meseca, 22.marta 2021. godine u Urgentnom centru u Beogradu. Nalazom komisije veštaka Instituta za sudsku medicinu, potvrđena je veza između zadobijenih povreda i smrtnog ishoda. Oni su naveli da su povrede koje je zadobila zahtevale dugotrajno bolničko lečenje zbog kojeg je morala dugo da leži u postelji. Usled zapaljenskih komplikacija tokom lečenja u UKC Niš, ona je dobila visoku temperaturu ali joj je stanje poboljšano pa je upućena, nakon dva i po meseca, na rehabilitaciju i dalje lečenje u Beograd. Tu je posle nekog vremena, međutim, zdravstveno stanje ponovo počelo da se komplikuje, zbog dekubitnih promena na telu i bakterije klostridije, što je dodatno oslabilo njen organizam koji se već dugo borio sa teškom povredama pa je došlo do trombne embolije u plućima koja je na kraju dovela do smrti.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare