UŽIVO VUČIĆ SE OBRAĆA GRAĐANIMA: Sve ste nas slagali, ali NIKADA nas nećete naterati da prihvatimo NAJGORE STVARI za našu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji „Prva tema“, gde će govoriti o najvažnijim pitanjima za građane naše zemlje.

Predsednik je saopštio da je sazvana sednica za nacionalnu bezbednost, ne samo zbog terorističkog napada u Moskvi.

– Želim građanima Rusije i rukovodstvu da izrazim najiskrenije saučešće, u nadi da će teroristi privesti poznaniju prava – rekao je on.

On ističe da je 7. marta američka ambasada pozvala građane da ne idu u šoping molove u Moskvi.

– To su posle uradile i neke druge ambasade. Što znači da su njihove službe presrele određene razgovore, i znale su da će to da se dogodi. U svakom slučaju tragičan događaj, koji ima nesagledive posledice. Neki će reći da su to islamisti, neki će reći Kijev. Neki će čak reći i da je Moskva to uradila. Ipak, nema nikakve sumnje da će biti dalje eskalacije sukoba u Ukrajini, približavanje opštem ratu – kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Prva

Kaže da su se mnogi smejali, a da smo svakog dana sve bliži svetskom sukobu.

– Postoji jedna velesila koja nije Amerika čiji je to način delovanja. Ovo oko terorističkih napada ćemo videti šta će saopštiti Bortnjikov. Ne znači ništa ako su teroristi iz Ingušetije ili Dagestana, pa čak ni iz Ukrajine, već ko je organizator – kazao je predsednik Srbije.

Ističe i da su slike iz Moskve jezive, i dodaje da neće da glumi analitičara.

– Mi jesmo jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Važno je da mi preduzmemo sve moguće mere, iako nikada ne možete da znate šta i gde može da se dogodi. Sutra ćemo reći policiji da šoping molove i stadione dodatno obezbede, sva mesta gde ima veliki broj ljudi. Da mi sačuvamo naše stanovništvo, da se pripremimo za to – rekao je Vučić.

On kaže da je gledao utakmicu sa Rusijom, i kaže da je nedopustivo da ljudi ulaze na teren.

– Juče sam već video određene propuste, i siguran sam da će Putin pronaći i krivce, ali i dodatno pojačati rad bezbednosnih službi – ističe predsednik.

Vučić je rekao da će se raditi na apsolutnoj zaštiti bezbednosti u Srbiji, i da će na tome raditi sve agencije.

– Predlagaćemo i neke nove zakone. Pošto je sada postalo moderno, mediji se bore za klikove, ali vidite da postoji neki trend porasta napada nožem. Posebno kod korisnika narkotika, i značajno ćemo povećati krivične kazne za one koje uhvatimo sa hladnim oružjem bilo gde. Idemo u narodnu skupštinu sa tim predlogom. Hoćemo da Beograd bude jedan od tri najsigurnija grada – kaže on.

Aleksandar Vučić, Prva tema
foto: Printscreen/TV Prva

Predsednik je rekao i da je njegov stariji sin u Moskvi, i da se strašno iznervirao zbog loše igre naših fudbalera.

– Javio mi se, prvo se nije javljao sat vremena, živi niste dok se ne javi. Pa smo se čuli. Rosgvardija je izašla svuda, na aerodrome i gradske trgove. To je deo FSB koji je bio odan Putinu tokom pobune Prigožina. Moskva je pod punom kontrolom specijalaca – dodaje on.

Kaže i da se sutra igra utakmica Zvezda-Zenit, i da je to meč visokog rizika.

– Ptica neće moći da proleti da ugrozi bilo goste, bilo domaćine. To neka sada razmišljaju oni koji su hteli bilo šta da urade. I bićemo nemilosrdni prema svima koji hoće da nam ugroze bezbednost. Sit sam onih kojima smo pružili gostoprimstvo, koji beže od rata, a ne znaju to da cene – kazao je predsednik.

Vučić je istakao da građani Srbije uvek znaju da mogu da se oslone na svoje rukovodstvo, i da znaju da je država iznad svega.

– I životi građana su iznad svega, i uvek mogu da budu sigurnu da ćemo ih zaštititi – rekao je on.

Aleksandar Vučić, Prva tema
foto: Printscreen/TV Prva

O dezinformacijama Aljbina Kurtija, koji je tvrdio da je Vojska Srbije na korak da uđe na KiM, kaže da se mi ne spremamo za rat.

– Ja tu ne vidim granicu, već administrativnu liniju. Taj snimak koji je pokazao je iz Kopnene zone bezbednosti. Tu boravi manje vojnika nego što je bio slučaj ranije, ali su to jako dobro obučeni vojnici. Oni dobro sarađuju sa pripadnicima KFOR. Kurti to radi zato što je nervozan, to ste mogli da vidite i danas po pojedinim analitičarima sa Zapada. Kurti je nervozan zato što ne zna šta će biti u Ukrajini, a ne zna ni šta će biti na izborima u SAD. On hoće da se nešto što pre dogodi, da bi NATO ovde reagovao. A mi smo strpljivi i mirni, nama treba mir i pametno ponašanje – kazao je Vučić.

Još jednom je ponovio da nam ne treba rat, da ćemo biti mudri i čekati drugačiju političku priliku. Potom je komentarisao izjave zapadnih zvaničnika.

– Njih niko neće oprati za 1999. Mogu to da pravdaju kako god hoće, mnogo je bolje da ćute nego da pričaju sve ovo. Moraju da pravdaju to što su uradili, a na kraju će Putin da im ispostavi račun za Kosovo. Reći će da oni imaju jedno Kosovo, a da on ima pet. Kada pređe Dnjepar, pa preko Nikolajeva i dalje – rekao je predsednik.

On je rekao da ne razume zašto su Rusi napustili Kosovo.

– Kaže Šešelj bili izdajnici na vlasti, pa su zato otišli. Kako god, to nikada neću razumeti. NATO je na Kosovu, oni su dominantna sila. Sila Boga ne moli… – kazao je Vučić.

Predsednik je dodao, komentarišući pisanja hrvatskih medija o napadu Srbije na Kosovo, da je to lupetanje.

– Briga me šta će da kaže Kurti, ovaj ili onaj. Niko ne pominje invazije niti ratove, a oni to svuda vide. Kada oni svaki dan pominju rat, u tome ne vide ništa loše. Kada vide zastave Albanije u Skoplju ili u centralnoj Srbiji, nikome to ne smeta. A gde god vide jednu trobojku, makar je videli u 33 odsto srpskih kuća u Crnoj Gori, to je najveći problem i počinje rat – kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Prva tema
foto: Printscreen/TV Prva

On je istakao da je precizno rekao da nas niko neće naterati da prihvatimo najgore moguće stvari za našu zemlju.

– Sve ste nas slagali. Pričali ste o Banjskoj, a nije došla iznebuha, nego zato što ste lagali te ljude. Pobunili su se zbog svoje slobode, i niko od njih nije bio iz centralne Srbije. Ne, navijaćemo za one koji su ih napadali. Pa ste preko kmetskih duša napravili ovde da svi treba da progonimo Srbe. 12 godina će uskoro kako nije formirana ZSO. Niko je nije ni pomenuo. Svaki dan slušam neke gluposti, a to ne pominju – dodaje predsednik.

Kaže da će Priština verovatno biti primljena u Savet Evrope, bilo sada, ili za nekoliko godina.

– Govorili su da potpišemo peticije za ZSO, za ostavke lažnih gradonačelnika, mi smo sve radili, a onda pričaju o demokratiji. I onda njihove sluge govore da ovde nema demokratije, a da dole ima. Pa da sam najgluplji na svetu, toliko glup nisam. Neko ko ima bazično poverenje možete jedanput da prevarite. Ja sam verovao, i pričao i sa Lajčakom i sa Eskobarom. I govorio sam Radočiću i svima koliko šta možemo da dobijemo. Oni su rekli da će ih goniti kao zečeve, i to se i desilo – ističe Vučić.

Dodaje da će mnogima biti veoma neprijatno kada se čuje kako su lagali Srbiju po pitanju Saveta Evrope.

– A vi radite kako hoćete, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego Srbiju. Ionako je to organizacija koja maltene niočemu ne odlučuje. Jedna od opcija je da izađemo. Rusiju su izbacili, i ovo bi defakto bilo izbacivanje Srbije. Uvek smo imali slobodarski stav, od kada sam predsednik Vlade i predsednik Srbije – rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Prva

Predsednik kaže da u našoj zemlji mogu da se gledaju sve televizije – i ruske i ukrajinske.

– Gde to još ima u svetu? A svi nam oni sole pamet o demokratiji – rekao je on.

Govoreći da Pariz i Moskva još nisu razmenili vatru, ali da će to uskoro učiniti – ne samo teorijski, nego i praktično.

– Nije pitanje da li je naša pozicija održiva, to me svaki put pitate. Mene su izabrali građani Srbije, i ja za njih radim. Naša je pozicija drugačija od mnogih zemalja, i zbog Kosova i Metohije. Neki stručnjaci traže uvođenje sankcija Rusiji, a ja pitam onda na koga ćemo da se oslanjamo u Savetu bezbednosti – zapitao je on, govoreći o sastancima sa Makronom i čestitki Vladimiru Putinu.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare