Radnici Lufthanze stupili u štrajk! Otkazano 90 odsto letova, pogođeno preko 100.000 putnika, ovi aerodromi su desetkovani

Zemaljsko osoblje nemačkog avio-prevoznika Lufthanza od danas je u štrajku kako bi povećali pritisak u pregovorima oko plata, javljaju evropske agencije i podsećaju da su putnici u najsnažnijoj evropskoj ekonomiji sve više ozlojeđeni zbog niza štrajkova u železničkom i javnom prevozu.

Štrajk je počeo u 4 sata ujutro i trajaće do četvrtka u sedam sati ujutro, saopštio je nacionalni prevoznik. Ovom akcijom zaposlenih biće pogođeno oko 100.000 putnika širom Evrope.

Sindikat Verdi je saopštio da će stupiti u štrajk u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu. U Frankfurtu i Minhenu biće samo 10 do 20 odsto letova.

Ovo su zahtevi sindikata

U pregovorima, Verdi zahteva povećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 radnika ili najmanje 500 evra više mesečno u razdoblju od 12 meseci, plus jednokratnu isplatu od 4.000 evra kako bi se nadoknadila inflacija.

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plate. Zemaljsko osoblje Lufthanze prekinulo je rad u julu 2022. godine tokom poslednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, uzrokujući tada velike smetnje u putovanjima.

Od tada je Nemačka pogođena nizom štrajkova širom zemlje koji su uticali na avioprevoz, železnicu i javni prevoz te sve više raste nezadovoljstvo među

UDARNA VEST.rs (Blic/Izvor: Seebiz/Slika Printscreen Instagram)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare