Počinju pripreme za treći svetski rat, Zapad je izgubio kontrolu! Izbija sukob velikih razmera, otkriveno mesto okršaja velikih sila 

Treći svetski rat mogao bi da počne na Tajvanu jer velike sile nastoje da kontrolišu moreuz i trgovačke puteve, piše Ekspres.

Kako napominje izdanje, ekonomska moć Sjedinjenih Država i potražnja za dolarom u svetu zasnivaju se na činjenici da američka mornarica kontroliše moreuz u mnogim regionima planete.

Sukob u Crvenom moru, praćen raketnim napadima i vazdušnim napadima američkog vazduhoplovstva na Hute, izbio je upravo zato što je Zapad izgubio kontrolu nad najvažnijim moreuzom Bab el-Mandeb, piše novinar Džonatan Saksti.

Slična situacija može se pojaviti i oko Tajvana, predviđa publikacija. Ako prestane dominacija Sjedinjenih Država na ostrvu, mornarica zemlje će izgubiti kontrolu nad moreuzima u ovom regionu, a sistem saveza koji je Vašington izgradio biće uništen, navodi se u članku.

– Udari Huta nam daju predstavu o tome šta će se desiti sa Tajvanom i delimično objašnjavaju zašto nije bilo direktne intervencije SAD u situaciji oko Ukrajine, koja za Zapad nije od strateškog značaja. Pretnja od Trećeg svetskog rata je realna, ali je malo verovatno da će doći iz Moskve – piše Sakti.

Prema mišljenju novinara, Zapad treba da se pripremi za to da bi u azijsko-pacifičkom regionu mogao izbiti oružani sukob velikih razmera.

Situacija oko Tajvana je eskalirala nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu početkom avgusta 2022. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu kao podršku Vašingtona tajvanskom separatizmu i održala vojne vežbe.

Sredinom novembra 2023, kineski predsednik Si Đinping sastao se sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na marginama samita G20 u Indoneziji i rekao mu da je Tajvan crvena linija u kinesko-američkim odnosima „koju ne treba preći“. Bajden je zauzvrat ponovo potvrdio posvećenost Vašingtona principu „jedne Kine“.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare