TINEJDŽER HAKOVAO TVORCA IGRICE „GTA 6“ Koristio samo hotelski TV i mobilni telefon: Osuđen na doživotno lečenje (FOTO/VIDEO)

Osamnaestogodišnji haker sa Oksforda, koji je ukrao i objavio nekoliko video isečaka dugoočekivane video igre Grand Teft Auto (GTA), osuđen je na bolničku kaznu na neodređeno vreme.

Arion Kurtaj (18), autističan mladić sa Oksforda, bio je ključan član međunarodne hakerske bande „Lapsus$“, koja je napala tehnološke gigante, uključujući Uber, Nvidiju i Rokstar Gejms i koštala ih skoro 10 miliona dolara. Kompanija „Rokstar Gejms“ stoji iza hit serijala GTA video igara.

Prema sudskoj presudi, Kurtaj će ostatak života provesti u bolnici u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno do trenutka dok se više ne bude smatrao opasnim za javnost. Sudija je rekao da Kurtajeve veštine i želja da počini sajber kriminal znače da je on i dalje visok rizik za javnost.

Zbog autizma prvo procenjeno mentalno zdravlje

Sud je takođe saznao da je Kurtaj u pritvoru bio nasilan i da je protiv njega bilo podneto na desetine prijava o povredama i materijalnoj šteti. Od porote je zatraženo da se utvrdi da li je počinio navodna dela ili ne, kao i da je ih je počinio sa zločinačkom namerom, zbog njegovog teškog autizma.

Procena mentalnog zdravlja koja je korišćena kao deo saslušanja o izricanju kazne kaže da je on „nastavio da izražava nameru da se što pre vrati sajber kriminalu“ i da je „bio veoma motivisan“.

Nakon što je bio na kauciji zbog hakovanja Nvidije i još jedne kompanije, nastavio je sa hakovanjem, uprkos tome što mu je zaplenjen laptop. Kurtaj je potom uspeo da provali u „Rokstar Gejms“, koristeći svoj hotelski TV i mobilni telefon, prilikom čega je ukrao 90 klipova neobjavljenog i dugoočekivanog GTA 6

Provalio je u interni sistem za slanje poruka kompanije „Slak“ gde je napisao „ako me Rokstar ne kontaktira na Telegramu u roku od 24 sata, počeću da objavljujem izvorni kod“. Nakon čega je postavio klipove i izvorni kod na forum pod korisničkim imenom „TeaPotUberHacker“.

Ponovo je uhapšen i zadržan do suđenja

Ranije ovog meseca, objavljen je trejler za GTA 6 koji je zabeležio 128 miliona pregleda na „Jutjubu“ za samo 4 dana.

Na saslušanju o izricanju kazne, Kurtajeva odbrana je tvrdila da uspeh trejlera za igru ukazuje na to da Kurtajev hakerski potez nije naneo ozbiljnu štetu programeru igre i tražio je da se to uračuna u izricanje kazne.

Ali njen časni sudija Lis je rekao da je bilo stvarnih žrtava i stvarne štete prouzrokovane njegovim drugim višestrukim hakovima na pojedince i kompanije koje je napao „Lapsus$-om“.

Samo „Rokstar Gejms“ je sudu rekao da je hakovanje koštalo kompaniju 5 miliona dolara, plus hiljada sati radnog vremena osoblja.

Osuđen i jedan maloletnik na istom suđenju

Još jedan član „Lapsus$“, koji ima 17 godina i ne može biti imenovan zbog njegovih godina, proglašen je krivim na istom suđenju, koje je trajalo šest nedelja. On je radio sa Kurtajem i drugim članovima bande prilikom hakovanja tehnološkog giganta Nvidiju i telefonske kompanije BT/EE. Ukrali su podatke kompanija i tražili otkup od četiri miliona dolara, koji nikada nije plaćen. 

Takođe su krali direktno od pojedinaca preko njihovih novčanika za kriptovalute.

Sedamnaestogodišnjak je osuđen na 18-mesečnu rehabilitaciju mladih, uključujući intenzivan nadzor i zabranu korišćenja VPN-a na mreži. Pored hakovanja, dečak je osuđen za, kako je sudija opisao, „neprijatan i zastrašujući obrazac uhođenja i uznemiravanja“ dve mlade žene.

„Digitalni banditi“

Kurtaj i 17-godišnjak su prvi članovi grupe „Lapsus$“ koji su osuđeni, ali se smatra da su drugi još uvek na slobodi. Smeli napadi bande 2021. i 2022. godine šokirali su svet sajber bezbednosti. Grupa iz Velike Britanije, a navodno i Brazila, na sudu su opisani kao „digitalni banditi“.

Grupa – za koju se smatra da su uglavnom tinejdžeri – koristila je prevarantske trikove i hakovanje računara da bi dobila pristup multinacionalnim korporacijama kao što su tehnološki gigant „Majkrosoft“, i grupa za digitalno bankarstvo „Revolut“.

Tokom svog pohoda, hakeri su redovno javno slavili svoje zločine i rugali se žrtvama na društvenoj mreži Telegram na engleskom i portugalskom jeziku, što je podstaklo američke sajber vlasti da izdaju poduži izveštaj o ovoj, ali i drugim tinejdžerskim hakerskim bandama.

Zaključeno je da je „Lapsus$“ — „jasno pokazao koliko je lako njegovim članovima (maloletnicima, u nekim slučajevima) da se infiltriraju u dobro branjene organizacije“.

Nije jasno koliko je novca Lapsus$ zaradio od sajber-zločina. Nijedna kompanija nije javno priznala da plaća hakere, a hakeri nisu dali lozinke za zaplenjene novčanike kriptovaluta.

UDARNA VEST.rs (Bi-Bi-Si, Indeks)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare