Zašto može da nas boli glava nakon što smo pili crno vino: Naučnici dali objašnjenje

Istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu, kaže naučnik

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan.

Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i koži grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu.

Nivoi flavonoida mogu da budu 10 odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje. Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka – prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat.

Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina. Flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu se u telu pretvara u različite supstance. Jedna od njih, kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) blokira enzime koji pretvaraju acetaldehid u acetat, čime se toksični acetaldehid se skuplja u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje.

Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena. Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju pet puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

– Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu – rekao je Moris Levin, direktor centra, prenosi „Tanjug“.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs/Tanjug)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare