VIŠE OD 10.000 ŽRTAVA U KRVAVOM RATU NA ISTOKU Hamas uzvratio izraelskim trupama, više od 60 talaca zarobljeno u ruševinama

SAD i arapski partneri iz Jordana i Egipta nisu se složili oko potrebe za trenutnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, jer izraelski vojni udari ubijaju civile po bolnicama i skloništima, dok je visoki američki diplomata Entoni Blinken objasnio da bi „Hamas iskoristio to vreme da se pregrupišu i ponovo napadnu Izrael“.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš izjavio je da „nigde nije sigurno u Gazi“ jer se krvavi bilans sukoba popeo na 9.227 ubijenih Palestinaca, odnosno 1.400 Izraelaca, dok se trenutno 242 taoca nalazi u rukama militantne grupe Hamas.

Protesti podrške obema strana nastavljaju da se dešavaju širom zemlje, dok su posebni zabeleženi u Iranu, gde je na propalestinskom protestu paljena izraelska zastava, dok su okupljeni nosili fotografije ubijene dece. Učesnici su uzvikivali „Smrt Americi“ i „Smrt Izraelu“. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da više ne može da priča sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, nakon bombardovanja Gaze, prilikom čega je izjavio da je „Netanijahu obrisan i odbačen“.

Izraelski napadi u izbegličkom kampu Džabalija u Gazi ostavili su kratere i zamršene slojeve betona i čelika koje spasioci golim rukama pretražuju za preživelima i telima stradalih. Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da se ovi napadi mogu posmatrati kao ratni zločini, dok se strahuje da zarobljeni mogu ostati zakopani mesecima. 

Širi regionalni sukob na Bliskom istoku uspešno se sprečava, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder, koji je u razgovoru za „Bi-Bi-Si“ primetio da je rat između Izraela i Hamasa ograničen, uprkos savetima stručnjaka da se sukob može proširiti na komšije vrlo brzo.

Šta dosad znamo o ratu u Izraelu?

  • UN potvrdio da je pogođena škola u Gazi
  • Izrael raketirao dom šefa Hamasa u Gazi, koji se trenutno nalazi u Kataru
  • Hrvatski državljani stigli kući iz Gaze
  • Oko 350-400.000 ljudi ostalo na severu Gaze
  • Američki nosač aviona „Dvajt Ajzenhauer“ stigao je na Bliski istok
  • Hamas: Više od 60 zarobljenika nestalo usled vazdušnih napada
  • Galant: „IDF su ubile 12 komandanata Hamasa“
  • Lider Hezbolaha održao prvi govor od početka sukoba i potvrdio da je grupa već u ratu sa Izraelom

Kako je nastao Izrael, mapu Izraela, šta je cionizam i zašto je bitan Jomkipurski rat, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Šta je Hamas, šta je Palestina i kako je počeo sukob sa Izraelom, pročitajte u odvojenom tekstu.

I Izrael i Palestina tvrde da je Jerusalim njihova prestonica, a mapu i istoriju svetog grada možete videti u opširnijem tekstu.

Šta je napisano u tajnim dokumentima Hamasa o stravičnim planovima ubilačkog pohoda, pročitajte u sledećem tekstu.

Sve o jučerašnjem sukobu, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

7.10 – „Više od 60 talaca zarobljeno ispod ruševina“

Oružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da je više od 60 talaca, koje su borci te organizacije oteli iz Izraela, nestalo zbog izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Portparol brigade Izadin al-Kasam, Abu Ubaida naveo je na Instagram kanalu Hamasa da su 23 tela izraelskih talaca zarobljena ispod ruševina.

Čini se da nikada nećemo moći da dođemo do njih zbog nastavka brutalne agresije na Gazu“, naveo je on.

Abu Ubaida je prošle nedelje rekao da je skoro 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ubijeno u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju.

7.05 – Hamas bombardovao izraelske trupe

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je „Tajms ov Izrael“.7.00 – Palestinska agencija: Desetine poginulo u napadu

Palestinska novinska agencija saopštila je tokom noći da je na desetine ubijenih, uglavnom dece i žena, u bombardovanju IDF-a na kamp Magazi u Gazi, prenosi „Rojters“.


06.50 – Propalestinski protesti širom Evrope traže prekid vatre

Hiljade propalestinskih demonstranata marširalo je juče kroz London, Berlin i Pariz prilikom čega su pozvali na prekid vatre u Gazi.

Demonstranti su držali plakate „Sloboda Palestini“ i uzvikivali „prekid vatre sada“ i „u našim hiljadama, u našim milionima, svi smo mi Palestinci“.


06.30 – Bajden: „Postignut napredak u obezbeđivanju tzv. humanitarne pauze u Gazi“

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je juče da je postignut napredak u obezbeđivanju takozvane humanitarne pauze u borbama između Izraela i Hamasa.

Na pitanje da li je bilo napretka po tom pitanju, Bajden je odgovorio „da“ dok je izlazio iz crkve u Delaveru, preneo je „Tajms of Izrael“.

On nije izneo druge detalje.

06.15 – Analiza bombardovanja izbegličkog kampa u Gazi

Spasioci su u utorak golim rukama premetali slojeve zamršene mase betona i čelika koji su nekoliko sati ranije bili domovi u izbegličkom kampu Džabalija u Gazi. 

Tragali su za preživelima ili telima žrtava, koje je snažna sila usled izraelskog vazdušnog udara ostavila blizu površine. Oni koji su zarobljeni dublje, možda će ostati zakopani mesecima.

DECA SU VRIŠTALA I TRAŽILA SVOJE RODITELJE“ Analiza bombardovanja izbegličkog kampa u Gazi: Krateri na mestu gde su nekad bile kuće, uništeni životi i tela pod ruševinama

06.00 – Pogođena kuća političkog lidera Hamasa koji nije u Gazi

Izraelski dron ispalio je juče raketu na kuću političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijeha u Gazi, koji se nalazi van te enklave, objavio je radio Al Aksa.

Nije poznato da li su članovi porodice Hanijeha bili u kući u trenutku napada, prenosi „Rojters“.

Politički lider Hamasa nije u Pojasu Gaze od 2019. godine, a živi na relaciji Turska-Katar.

Dok Palestinci ginu i pate, šef Hamasa sa porodicom UŽIVA U LUKSUZU DALEKO OD JADA GAZE: Sinovi mu zgrću milione i provode uz alkohol i žene po svetu

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare