SUNĐER BOMBE I MIKRO ROBOTI Izrael ima novo tajno oružje i planira da ga upotrebi da UNIŠTI PODZEMNE TUNELE HAMASA

Izrael će u borbama u mreži Hamasovih podzemnih tunela u Gazi koristiti nove “sunđer bombe”.

Kako piše britanski “Telegraf”, izraelske odbrambene snage (IDF) testiraju hemijske bombe koje ne sadrže eksploziv, ali se koriste za zatvaranje rupa ili ulaza u tunele iz kojih militanti mogu da izađu. Izraelska vojska nije komentarisala upotrebu takozvanih “sunđer bombi”, koje stvaraju iznenadnu eksploziju pene koja se brzo širi a potom stvrdnjava.

Kako piše britanski list, izraelski vojnici su viđeni kako raspoređuju te uređaje tokom vežbi 2021. Armija je postavila lažni sistem tunela u vojnoj bazi Ce’elim blizu granice sa Gazom.

Trupe će se verovatno suočiti sa krvavom bitkom u mreži tunela poznatoj kao “Gaza metro” kad pokrenu svoju očekivanu kopnenu invaziju. Izrael je u noći na četvrtak tenkovima ušao u Gazu, u ograničenoj operaciji na severu enklave, kad su napali više meta Hamasa pa se povukli, kako je navela IDF u saopštenju. U petak uveče je vojska ponovo ušla u Gazu, koju je pratilo najteže bombardovanje od početka sukoba, da bi u subotu ujutru IDF saopštio da je „u toku kopnena invazija“. 

Smatra se da je mreža tunela duga stotinama kilometara i puna zamki. To je upravo mesto na koje je Hamas odveo mnoge od oko 200 talaca i na kojem se njegovi lideri nadaju da će preživeti nadolazeći rat, piše “Telegraf”.

Šta su “sunđer bombe”?

One bi mogle da spreče da izraelski vojnici upadnu u zasedu dok se kreću dalje u mreži tunela, zatvarajući praznine kroz koje bi Hamas mogao da ih napadne.

Stavljaju se u plastične kontejnere i imaju metalnu pregradu koja razdvaja dve tečnosti. Jednom kad se barijera izvuče, jedinjenja se mešaju dok vojnik postavlja ili baca “bombu”.

Specijalizovani timovi inženjerskog korpusa IDF grupisani su u jedinice za izviđanje tunela i opremljeni zemaljskim i vazdušnim senzorima, radarima koji prodiru kroz tlo i specijalnim sistemima za bušenje u lociranju tunela.

Dobili su i posebnu opremu za vid kad se nalaze pod zemljom. Standardnim naočarima za noćni vid potreban je element ambijentalnog svetla kako bi efikasno radile, a pošto je prirodno svetlo blokirano kad se kreću pod zemljom, trupe će se oslanjati na termalnu tehnologiju da vide u mrklom mraku.

Takođe su razvijeni novi radio uređaji, optimizovani za rad u ekstremnim uslovima pod zemljom.

Moguće komplikacije

Postoje, međutim, potencijalne komplikacije sa podzemnim arsenalom. “Sunđer bombe”, koje sutehnički tečna emulzija, opasne su za rukovanje i neki izraelski vojnici su izgubili vid zbog pogrešnog rukovanja smesom.

Izrael bi mogao takođe da upotrebi robote i dronove da pomognu u navigaciji kroz tunele, ali do sada je bilo poteškoća u njihovom operisanju u podzemlju.

Neki od robota će se kontrolisati pomoću žica koje izlaze iz zadnjeg dela uređaja, a drugi će se oslanjati na standardne radio talase. Ali, biće im potreban čitav niz repetitorskih čvorova koji će se ispuštati na putu jer radio signali brzo degradiraju pod zemljom.

Mikro dronovi za izviđanje, koji stanu na dlan, mogu takođe da se upotrebe ali će patiti na sličan način kako radio signal slabi.


Tehnološka kompanija “Robotim” sa sedištem u Izraelu razvila je IRIS, mali dron na bacanje koji se može voziti na točkovima putem daljinskog upravljanja. Poznati među specijalnim snagama kao “trouboti” (roboti na bacanje), IRIS prenosi slike nazad do kontrolora, koji upravlja uređajem sa bezbedne pozicije.

Neki od uređaja mogu da imaju prikačeno oružje pa kontrolor može da detonira eksploziv ako vidi neprijateljske snage.

Sem IRIS-a, firma je razvila i MTGR, “mikro taktički kopneni robot” koji može da se penje stepenicama i dizajniran je da njime operišu vojnici u zgradama i pećinama. Džon Spenser, bivši američki major, rekao je da su podzemne borbe “više nalik onima pod vodom nego borbama u zgradama”.

– Ništa što se koristi na površini ne radi na isti način ili sa istom efikasnošću pod zemljom. Potrebna je specijalizovana oprema za gledanje, disanje, navigaciju, mapiranje prostora i raspoređivanje smrtonosnih sredstava – rekao je on.


Opasnost po civile

Hamas je u svoju ukupnu ratnu strategiju integrisao podzemno ratovanje. Tuneli, od kojih su neki započeti pre više decenija, više nisu samo mesto za utočište ili skrivanje, već integralni deo šireg plana pripreme terena za zasedu izraelskih snaga iznad zemlje.

Mnogi se prostiru ispod civilnih struktura sa ulaznim i izlaznim tačkama u stanovima i drugim nevojnim zgradama što, kako navodi “Telegraf”, Izraelu veoma otežava da ih napadne bez prizivanja međunarodne osude.

“Standardni” tunel je visok oko dva a širok oko metar, što omogućava brzu izgradnju. Ponekad su ojačani betonom i metalom ali nisu posebno sofisticirani. Drugi, međutim, imaju struju, vodu i ventilaciju i koriste se kao komandni centri i stanice za odmor, skladištenje oružja, infiltraciju u Izrael i kao rute do tajnih lokacija za lansiranje raketa. Smatra se da u nekim delovima čak ima mali železnički sistem za transport oružja i opreme za izgradnju.

Poslednji veliki pokušaj da se ovaj sistem tunela uništi bio je u Operaciji Zaštitna ivica, ali je od tada mreža obnovljena.

Izraelska vojska će morati da odluči da li želi da objekte učine beskorisnim, na primer izlivanjem betona kao što su uradili sa tunelima koje je prokopao Hezbolah na severu zemlje. Alternativno, možda će morati da strukturu drže netaknutom, čisteći Hamasove borde dok se kreću kroz sistem u potrazi za taocima.

“Uobičajen” vojni odgovor na tunele – korišćenje eksploziva da se unište ili poplave kako bi postali beskorisni – verovatno nije praktičan, navodi “Telegraf”.

Najnovije informacije o dešavanjima u ratu u Izraelu možete pročitati u našem blogu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare