Sastali se Putin i Orban!

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među liderima Evropske unije, mađarski premijer Viktor Orban, ponovo su potvrdili svoju posvećenost bilateralnim odnosima usred međunarodnih tenzija zbog rata u Ukrajini.

Mađarska – koja se protivila mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u njenom otporu moskovskim snagama i koja većinu sirove nafte i gasa dobija iz Rusije – nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji i pokušava da sačuva bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu pre foruma. u Pekingu.

Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin boravio pre početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

– I pored toga što su u današnjim geopolitičkim uslovima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa veoma ograničene, možemo samo da budemo zadovoljni što se naši odnosi sa mnogim evropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je i Mađarska – rekao je Putin Orbanu. .

Mađarska ima tešnje veze sa Rusijom nego sa drugim zemljama EU i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebalo da bude doneta u decembru o otvaranju pristupnih pregovora sa Kijevom. Za takvu odluku potrebna je jednoglasna podrška 27 država članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za dalju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Brisel razmatra odmrzavanje milijardi evra za Mađarsku koji su zamrznuti zbog zabrinutosti za vladavinu prava, kažu visoki zvaničnici.

U odgovoru Rojtersu e-poštom, Orbanov šef za odnose sa medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o snabdevanju gasom i naftom i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodeljenom bez tendera, ruski energetski gigant Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio da je za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno da okonča sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini i da zaustavi priliv izbeglica. On nije rekao ko je inicirao najnoviji sastanak.

Putin i Orban su poslednji put razgovarali licem u lice 1. februara 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, tačno tri nedelje pre ruske invazije na Ukrajinu.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare