Prioritet u sanaciji domaćinstva, škole i stambeni objekti – Brnabić obišla područja pogođena nevremenom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Futogu da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu u školu.

 Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu. Imamo dva prioriteta za nadokandu štete – stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. seprembra, pa zdravstvene ustanove i objekti javne namene – rekla je Brnabić novinarima posle obilaska ugroženih područja.

Ona je podsetila da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samuprava progasilo vanrednu sitauciju i naglasila da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.

– Imamo skoro 12 000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao kuća porodice Zahorac u Bačkoj Palanci, moramo da izgradimo novu kuću imaju četvoro dece – rekla je ona i dodala da je oštećeno i više od 1.000 objekata javne namene.

 

Nakon obilaska Begeča i Futoga, gde je posetila teško oštećenu Osnovnu školu „Desanka Maksimović“, premijerka je istakla da je već popisana šteta preliminarno.

 Znamo šta nam je činiti. Dva su osnovna prioriteta za nadoknadu štete – stambeni objekti tj, domaćinstva i osnovne i srednje škole. Nakon toga slede zdravstvene ustanove – istakla je Brnabić.

 

Što se tiče zadataka vlade, navela je Brnabić, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se to dalje prosledi ministarstvu za ulaganja i krene u ispatu štete. 

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare